Kruche ciasteczka z czekoladowym twarożkiem

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Kruche ciasteczka

50 dag mąki pszennej ( w tym 1/3 objętości powinna stanowić mąka krupczatka)
20 dag drobnych wiórków kokosowych
1/2 opakowania budyniu waniliowego lub kisielu brzoskwiniowego
25 dag cukru pudru
50 dag masła
1 podwójny cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4-6 łyżek zimnej wody

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabaimy na jednolita masę. Następnie wstawiamy na ok. 1 godzinkę do lodówki. Po wyjęciu formujemy dowolnie wałeczki lub plasterki. Mozemy obtoczyć w grubszych wiórkach kokosowych. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 13-15 minut na złoty kolor. Idealnie pasują do kowy, wyśmienite z czekoladowym twarożkiem.

Czekoladowy twarożek

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego kakaowego
50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
1 łyżka wody różanej

Mleko gotujemy w puszce przez około 3 godziny. Po przestygnięciu mieszamy z twarogiem połączonym z wodą.