Babka drożdżowa

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Babka drożdżowa
Data: 12-06-2005
Czas przyrządzania (gg:mm): 02:00
Kategoria: DROŻDŻOWE, WIELKANOC.
Ilość porcji: 1
Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży -- świeżych
10 dag masła
5 sztuka żółtek
15 dag cukru
1/4 litra mleka
rodzynki
1 sztuka cytryny -- tylko skórka
1 szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego

Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i paru łyżek mąki.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy mąkę , resztę mleka i rozczyn.Wyrabiamy dodając po trochu stopione masło. Gdy zacznie odstawać dodajemy resztę składników,przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Zawsze się udaje
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
jobi!
...ale mam smaka na babkę drożdżową taka z rodzynkami
lecker.gif

Na jak dużą foremkę przepis
gruebel_2.gif
bo ja jakąś maławą kupiłam (taką z dziurką)
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Jean to jest porcja z około 2 szklanek mąki i szklanki mleka,
plus pozostałe składniki,
objętościowo to wyjdzie jakieś 4 szklanki całej zawartości.
Możesz spróbować nalać tyle wody do foremki,żeby sprawdzić czy tyle wejdzie.
Tylko trzeba brać pod uwagę,
że ciasto rośnie ,
więc formę można napełnić maksymalnie do 3/4 wysokości.
Ale upieczona w keksówce czy innej foremce na pewno wyjdzie tak samo pyszna
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Dziekuję za dobre życzenie,mam nadzieję, że kiedyś się spełni,
bo na razie jedynie prozaiczna praktyka kuchenna przeze mnie przemawia
icon_mrgreen.gif