Cynamonowe zawijaski

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
40g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
5- 5 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jaja

Posypka:
2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru


Margaryne rozpuścić, dodać mleko i przestudzić.

Drożdże połączyć z wodą i kilkoma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki połączyć i wyrobic ciasto, pozostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowac w prostokąt. Składniki posypki połaczyć i rozsypac na rozwałkowanym cieście i wgnieść posypke w nie. Pociąć ciasto w paski (16 sztuk). Każdy pasek złożyc na 3 części i skręcić kilka razy. Pozostawić zawijaski do wyrośnięcia. Piec w 220 stopniach przez około 15- 20 minut.

2168.jpg
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Też takie robię, znaczy się podobne!! Ciasto po rozwałkowaniu smaruję masłem. Pierwszy raz zrobiłam wg przepisu bajaderki na cynamonowe świderki, ale teraz już na oko robię ciasto drożdżowe natomiast dalej wykorzystuję sposób zwijania i to masełko i posypka cukrowo cynamonowa w środku! Pycha!
Ja po wierzchu posypuję jeszcze cukrem grubym kryształem ( rafinadą)
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Beata a ja je tak toczę po stolinicy i to co spadnie z zawijasków na stolnicę przykleja się do nich na zewnątrz :lol:
A przepis powstał przez przypadek, bo moja córa uwielbia cynamon, więc trzeba było coś na prędce zrobić :lol:
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Zrobiłam dzisiaj te cudowne zawijaski
icon_mrgreen.gif

Są przepyszne
lecker.gif

Dziękuję za prosty, ale efektowny przepis
anbetung.gif