40g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
5- 5 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
Posypka:
2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru
Margaryne rozpuścić, dodać mleko i przestudzić.
Drożdże połączyć z wodą i kilkoma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki połączyć i wyrobic ciasto, pozostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowac w prostokąt. Składniki posypki połaczyć i rozsypac na rozwałkowanym cieście i wgnieść posypke w nie. Pociąć ciasto w paski (16 sztuk). Każdy pasek złożyc na 3 części i skręcić kilka razy. Pozostawić zawijaski do wyrośnięcia. Piec w 220 stopniach przez około 15- 20 minut.
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
5- 5 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
Posypka:
2 łyżki cynamonu
1/3 szklanki cukru
Margaryne rozpuścić, dodać mleko i przestudzić.
Drożdże połączyć z wodą i kilkoma łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki połączyć i wyrobic ciasto, pozostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowac w prostokąt. Składniki posypki połaczyć i rozsypac na rozwałkowanym cieście i wgnieść posypke w nie. Pociąć ciasto w paski (16 sztuk). Każdy pasek złożyc na 3 części i skręcić kilka razy. Pozostawić zawijaski do wyrośnięcia. Piec w 220 stopniach przez około 15- 20 minut.
