Rolada z kapusty*

Ire_ko

Member
Lis 17, 2004
36
0
6
Rolada z kapusty

Kapusta włoska (kilka liści)

Na nadzienie:
mięso z łopatki lub karczku – ok. 60 dag
3 jajka
cebula
czosnek
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
½ szklanki ryżu surowego
przyprawy (sól, pieprz itd.)
pieczarki około 30 dag
poddusić i przyprawić solą i pieprzem
marchewka 1 duża ugotowana.

Wymieszać zmielone mięso z dodatkami jak na gołąbki. Liście kapusty sparzyć i ściąć grube nerwy.

Ułożyć liście na kształt kwadratu lub prostokąta, tak by zachodziły jeden na drugi. Na liściach rozłożyć warstwę mięsa, na mięsie warstwę uduszonych pieczarek, na pieczarkach paski marchewki. Boczne brzegi kapusty założyć na nadzienie i zwinąć wzdłuż jak roladę.

Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem z kostki rosołowej i grzybowej, przykryć pokrywą i dusić do miękkości – jak gołąbki.

Gotowe rolady kroić na plastry i podawać z dowolnym sosem.

Z wyżej podanych ilości wyszły mi dwie rolady. Użyłam 2 x po cztery liście kapusty.

Nadzienie można zrobić z samego mięsa, jajek, bułki tartej i przypraw – bez cebuli, czosnku, ryżu – jak kto lubi. Ilość mięsa i dodatków jest orientacyjna.

0511281818541cc.jpg

0511281817305gp.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
to coś dla mnie mniam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zapowiada się pysznie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
bardzo dobre! zrobione, zjedzone i powtorka pewno nie raz bedzie :mrgreen:
 

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Irena rewelacyjny przepis
icon_smile.gif

Wielkie dzięki
icon_smile.gif
icon_smile.gif