Drozdzowe zajaczki*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Drozdzowe zajaczki

Bardzo fajne na wielkanocny stol

50 dag maki
40g drozdzy
200 ml letniego mleka
80 g cukru
2 jaja
1/2 l-czki soli
100 g miekkiego masla
2 lyzki oleju
zoltko

Make przesiac do miski , zrobic wglebienie.DO dolka wkruszyc drozdze, dodac 6 lyzek mleka, 1 l-czke cukru i odrobine maki-wymieszac , odstawic do wyrosniecia na 15 minut

Do maki z rozczynem dodac reszte letniego mleka i cukru, jaja, sol i maslo.Mikserem ladnie wyrobic az ciasto bedzie gladkie.Przykryc i odstawic na 30 minut

Piekarnik rozgrzac do 180C .Ciasto dobrze zagniesc i podzielic na 12 porcji.

Formowac zajaczki( ja to robie przez uformowanie lekko splaszczonej kulki z ciasta , tak aby z jednej strony byla odrobinke mocniej splaszczona.Nastepnie nozem robie po dwa naciecia z kazdej strony splaszczonej czesci-to beda uszy. Na oczy mozna uzyc rodzynek)

Zajaczki posmarowac rozmaconym zoltkiemz 2 lyzkami wody. Mozna posypac cukrem krysztalem

Piec przez 20-25 minut




Przepis pochodzi z kwietniowego Sol i Pieprz
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: