No no... poszperałam i co znalazłam
1. Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dolewamy wody i gotujemy fasolę
2. Jeśli nie namoczyliśmy fasoli wcześniej, to można przyspieszyć jej ugotowanie poprzez
odlewanie wody wrzącej i dolewanie zimnej!
3. Najlepiej czosnek, ziele ang., ziarenka pieprzu i liść laurowy dodać do wody, w której fasola będzie stała przez noc, a na drugi dzień
nie wymieniać wody.
4. Na koniec można z jednej łyżeczki cukru zrobić jasny karmel ( cukier wsypać do rondla i poczekać aż się roztopi i lekko zbrązowieje - nie spali bo wtedy jest gorzki), po zdjęciu z ognia, do tego dajemy gotową już potrawę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Jeśli koncentrat (pomimdory) mamy dość kwaśny to robi sie z tego naprawdę ciekawe danie.
5. Fasole gotuje razem z boczkiem wtedy zapach boczku zostanie wchłonięty przez fasole a kiełbase pokrojoną w kostke podsmażam z małą cebulką. czosnek obowiązkowo.
6. Fasolę Jasiek wypłukać bardzo dokładnie,
zalać wodą, posolić. Gotować fasolę 5 minut, odstawić do ostygnięcia. Ponownie zagotować fasolę w tej samej wodzie, aż do miękkości.
7. Fasolę umyć,namoczyć na noc,gotować(
w tej samej wodzie co się moczyła) do miękkości razem ze skórką od wędzonego boczku lub kostką od wędzonego schabu.
8. Fasolkę dokładnie wypłukać i namoczyć na 10 godzin.. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości,
pod koniec gotowania posolić.
9. W garnku gotujemy fasolę
w bulionie. (czyli od razu z solą)
10. Ugotować ją w tej samej wodzie, w miarę potrzeby
dolewając wrzątku.
11. Może byc też bez zasmżki. W tym celu niewielką ilość już ugotowanej faslki rozgniatam ( w tym samym gazrnku) widelcem. Wówczas powstaje taki lekko zawisisty sosik i to bez zasmazki.
12. Dodać sporo majeranku i trochę kminku mielonego - niweluje wzdęcia.
Masa sprzecznych informacji
ale niektóre ciekawe. Choćby ta z karmelem
Ja dodam jeszcze od siebie o zasmażce.
Mój ojciec w dawnych czasach jeżdżac po całej Polsce i w różnych miejscach jadając stwierdził że najlepsze flaczki podają w Piaskach koło Lublina. Były niespotykane. A powodem tego była zasmażka
którą robiono tam z dodatkiem koncentratu. Nie koncentrat do fasolki - tylko do zasmażki, którą później rozprowadza się w fasolce. Jak gotuję coś z zasmażką pomidorowego to tak robię - naprawdę inaczej smakuje
A - i jeszcze co znalazłam
Zaleta: fasola absorbuje toksyny w jelitach i pomaga wydalić je z naszego organizmu.