Pieczone faszerowane cebule*

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
Przepis pochodzi z książki "Lubię gotować" Jamie Oliver'a. Muszę przyznać, że te cebulki są bardzo smaczne i idealnie nadają się na ciepłą przystawkę.

Składniki na 4 porcje:
4 obrane cebule (wielkość jak piłka tenisowa),
2 ząbki czosnku (obrane, drobno posiekane),
4 gałązki świeżego rozmarynu (posiekać dolne igły),
8 łyżek śmietany kremówki,
parę garści startego sera (parmezan bądź inny),
sól, pieprz,
4 plastry boczku wędzonego

- gotować cebule przez 15min w osolonym wrzątku, wyjąć z wody i ostudzić
- zdjąć górne części cebuli (grubość ok. 2.5cm), drobno posiekać
- jeśli cebule się będą przewracać to należy odkroić też dolną część
- wyjąć miąższ z cebuli, drobno posiekać
- podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy czosnek, posiekaną cebulę i odrobinę rozmarynu (smażymy przez kilka minut aż będą miękkie), zmniejszyć moc palnika, dodać śmietanę, zdjąć z palnika, dodać starty ser i dokładnie wymieszać oraz przyprawić do smaku
- wypełniamy cebule nadzieniem, każdą owijamy boczkiem (można go spiąć wykałaczką) i zapiekamy około 25min w temp. 175-200C (w zależności od wielkości cebuli czas pieczenia może się różnić - cebule mają być miękkie i rumiane na wierzchu).

Mam nadzieję, że będą Wam również smakować
icon_smile.gif
.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: