Śledzie po indiańsku (Mamy Liski)*

Mantra

Member
Lis 26, 2004
11
0
0
<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Nie wiem, czemu one są po indiańsku ;) Kiedy byłam mała, tak je ochrzciłam i tak zostało.
/Liska/</span>



4 matjasy

3 średniej wielkości cebule

1 mały koncentrat pomidorowy

1 szklanki rodzynek /niekoniecznie/

plaster ananasa / niekoniecznie/

2 łyżki majonezu

liść laurowy, ziele angielskie

curry ok. 1 łyżeczki,

pieprz, cukier do smaku



wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki.



cebulę obrać i pokroić, wrzucić na rozgrzany olej / ok.3 łyżki/ zaszklić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, curry, podlać wodą ok.1/2 szklanki i dusić na wolnym ogniu do miękkości / jak ktoś lubi można dodać wymoczone w gorącej wodzie rodzynki oraz pokrojony w drobne kawałki ananas/ dodać mały koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę potrzymać na wolnym ogniu. Wszystko ma być miękkie, odstawić do ostygnięcia, następnie dodać majonez pieprz i cukier i dokładnie wymieszać.

Pokrojone śledzie włożyć do sosu lekko wymieszać i gotowe.

Smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Czy to musi być koncentrat, czy może być przecier?