Ktoś kiedyś szukał przepisu na nie - więc podaję moje oba przepisy:
Ciasteczka nr 1
3 szklanki płatków owsianych,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle - oczywiście pokrojone ale nie za drobno),
15 dkg margaryny
5 łyżek miodu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę trzeba roztopić i dodać do niej miód. Zamieszać, by się rozpuścił. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (najlepiej ugniatać ręką) i lepimy nieduże okrągłe placuszki (uwaga! - trochę podrosną w piekarniku). Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w temperaturze 150 st C.
Ciasteczka najlepiej formować mokrymi rękami, wtedy mniej się kleją.
Ciasteczka nr 2
50 dkg płatków owsianych
3 jajka
12,5 dkg masła
25 dkg cukru
olejek migdałowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej to robić ręką). Formować małe kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut (na złoty kolor) w 200 st. C.
Można też dodać do ciasteczek 2 łyżki kakao. Przechowywać w szczelnie zamknietej puszce.
Ciasteczka nr 1
3 szklanki płatków owsianych,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle - oczywiście pokrojone ale nie za drobno),
15 dkg margaryny
5 łyżek miodu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę trzeba roztopić i dodać do niej miód. Zamieszać, by się rozpuścił. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (najlepiej ugniatać ręką) i lepimy nieduże okrągłe placuszki (uwaga! - trochę podrosną w piekarniku). Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w temperaturze 150 st C.
Ciasteczka najlepiej formować mokrymi rękami, wtedy mniej się kleją.
Ciasteczka nr 2
50 dkg płatków owsianych
3 jajka
12,5 dkg masła
25 dkg cukru
olejek migdałowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej to robić ręką). Formować małe kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut (na złoty kolor) w 200 st. C.
Można też dodać do ciasteczek 2 łyżki kakao. Przechowywać w szczelnie zamknietej puszce.