Ciastka miodowe.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Ciastka miodowe.

2 duże blaszki

10 dag masła
10 dag cukru
10 dag płynnego miodu
1 jajko
25 dag mąki
1 łyzeczka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy

1 żółtko
1 łyżka mleka
płatki owsiane

1. Masło ucieramy z cukrem i miodem. Gdy masa jest puszysta dodajemy jajko i trochę aromatu, dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę z proszkiem, zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Żółtko mieszamy z mlekiem.

3. Ciasto wałkujemy na grubośc 4 mm, podsypujac mąką, Wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszkach, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy ok. 10 minut.

Należy uważac, aby za bardzo ich nie przypiec, bo będą twarde. Po jakimś czasie miękną przechowywane w puszce.



miodowe2zl.jpg