Avocado z mascarpone*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Awokado / avocado
icon_smile.gif
) z mascarpone -porcja dla 4 osób:
4 szt.awokado ,
mascarpone (250 g),
sok z połówki cytryny, płatki migdałowe i szczypiorek (do dekoracji),
przyprawy: ząbek czosnku, sos chili,łyżeczka kremowej musztardy, sól, pieprz.

Najtrudniejszą rzeczą jest kupienie odpowiednich awokado.Powinny być
dojrzałe, aby miąższ można było wyjąć łyżeczką i posiekać. Twarde się nie nadają - można jednak zostawić je na kilka dni w temperaturze pokojowej aż zmiękną .
Awokado umyć,przeciąć na pół, usunąć pestkę, a potem delikatnie, bez
uszkodzenia skórki, wyjąć miąższ. Po posiekaniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodać mascarpone i przyprawy (czosnek przedtem rozetrzeć).
Wszystko wymieszać, aby powstała dość jednolita masa i napełnić nia wydrążone skórki awokado. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać szczypiorkiem i płatkami migdałów.

288582.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Marghe, a dobre to, tak w skalo 1-10
 

dorajl

Member
Paź 15, 2005
112
0
0
Dobre, Małgosiu, dobre - robię to od lat.
icon_razz.gif


Ale ja, tak jak Ty za pizzą z Neapolu, przepadam za miękkim awokado z czymkowiek albo bez niczego.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wylądowało w przystaweczkach na czwartek...
Chętnie zaopiniuję
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Aaa - już wiem - w papryczkach doczytałam :mrgreen:
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
W tamtym roku nie zrobiłam, ale w tym a i owszem
icon_smile.gif

Napiszę krótko - smakowało nam
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: