- Wrz 24, 2004
- 3,395
- 0
- 0
1.Serowe ptysie do aperitif (40-50 sztuk) Przepis z jednej z restauracji Paryża.
sól, 10 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 5 jajek, po 9 dag tartego parmezanu i emmentalera.
Z soli, masła i mąki zrobić zaparzane ciasto. Gdy nieco przestygnie energicznie wmieszać jajka i tarte sery. Ciastem wypłnić rękaw cukierniczy i nanosić kulki wielkości orzecha włoskiego na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia. Kto nie ma takiego rękawa robi to zwykłą łyżką. Nie będą takie ładne ale smakować będą równie dobrze. Piec 20 min w 200 stopniach.
2. Avocado z gruszką i orzszkami piniowymi
Proporcje dowolne.
Avocado obrać i pokroić z góry na dół w cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Połówki gruszek z kompotu pokroić tak samo. Układać na dużym płaskim talerzu naprzemiennie dookoła: plaster avocado, plaster gruszki, itd. Posypać to cienkimi płatkami parmezanu i dosłownie kilkoma kryształkami grubej soli, podprażonej z siekanymi orzechami włoskimi. Wszystko polać drobiną cienkiego strumyczka dobrej oliwki. Może być oliwa z oliwek.
Orzeszki piniowe podgrzać na patelni bez tłuszczu.Gdy tylko złapią kolor (Uwaga! trzeba pilnować jak gotującego sę mleka, bo bardzo szybko stają się czarne!!!) natychmiast zdjąć z patelni i jeszcze gorącymi posypać każdą porcję. Podawać natychmiast.
c.d.n.
sól, 10 dag masła, 20 dag mąki pszennej, 5 jajek, po 9 dag tartego parmezanu i emmentalera.
Z soli, masła i mąki zrobić zaparzane ciasto. Gdy nieco przestygnie energicznie wmieszać jajka i tarte sery. Ciastem wypłnić rękaw cukierniczy i nanosić kulki wielkości orzecha włoskiego na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia. Kto nie ma takiego rękawa robi to zwykłą łyżką. Nie będą takie ładne ale smakować będą równie dobrze. Piec 20 min w 200 stopniach.
2. Avocado z gruszką i orzszkami piniowymi
Proporcje dowolne.
Avocado obrać i pokroić z góry na dół w cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Połówki gruszek z kompotu pokroić tak samo. Układać na dużym płaskim talerzu naprzemiennie dookoła: plaster avocado, plaster gruszki, itd. Posypać to cienkimi płatkami parmezanu i dosłownie kilkoma kryształkami grubej soli, podprażonej z siekanymi orzechami włoskimi. Wszystko polać drobiną cienkiego strumyczka dobrej oliwki. Może być oliwa z oliwek.
Orzeszki piniowe podgrzać na patelni bez tłuszczu.Gdy tylko złapią kolor (Uwaga! trzeba pilnować jak gotującego sę mleka, bo bardzo szybko stają się czarne!!!) natychmiast zdjąć z patelni i jeszcze gorącymi posypać każdą porcję. Podawać natychmiast.
c.d.n.
Ostatnią edycję dokonał moderator: