Sledzie wykoncypowane*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czyli z tym co lubie najbardziej.

Uwielbiam sledzie w musztardzie. Niestety to co jest tu dostepne w Ikei - firmy Abba nijak sie ma do kubelkow kupowanych w Polsce. Te sa inne, ale wcale niezle.
Zaczelo sie tak. Co do ryby? Wiadomo - z ziol - tymianek i biale wino. Jak biale wino (i zoltawa musztarda) to jeszcze estragon ( jak w sosie bernaise).
Na sloik 1/2 litra.

4 filety z solanki (filet = pol tulowia sledzia)
cebula
1/2 lyzeczki pieprzu bialego i czarnego (mielony lub okruchy swiezo zmiazdzonych ziaren)
1/2 lyzeczki ziaren gorczycy
1/2 lyzeczki ziela angielskiego
2 liscie laurowe
2 lyzeczki tymianku
1 - 2 estragonu (smak specyficzny, wiec jak ktos lubi jak ja radze wiecej)
2 lyzki bialego wina
4 lyzki oleju
3 lyzki musztardy dijon (mam bardzo ostra - w razie czego troche zwiekszyc)
1 lyzeczka cukru/miodu

Wymieszac musztarde z cukrem, olejem i winem. Dodac ziola i przyprawy, a na koncu cebule w poltalarkach. Ukladac sledzia w sloiku na przemian z mieszanka. Ostatnia warstwa z mieszanki. Na wierzch dolac odrobine oleju.
Zostawic do przegryzienia na 2 dni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: