Rybne tacos
* Ze wzgledu na to ze tomatillos nie sa ogolnie dostepne, mozna je zastapic pomidorkami czerwonymi lub zielonymi
CEBULOWA CZESC:
1 czerwona cebula, kroimy na cienkie plasterki
5 malych jalapenos
2 szklanki ryzowego octu
3 lyzki soku z limetki
1 lyzka soli
Krem:
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki smietnay
2 lyzki soku z limetki
1 lyzka skorki z limetki
szczypta soli
Salsa:
35 dag pomidorkow( tomatillos)
4 zielone cebulki
1 jalapeno
2 zabki czosnku
Ryba:
2 szklanki maslanki
1/2 szklanki cilantro
3 lyzki ostrego sosu
3 lyzeczki soli
1 lyzka soku z limetki
kilogram ryby- pokrojona w kostke 1.5 centymetrowa
16 tortillas
2 szklanki maki
olej
Cebulowa czesc:
Cebule i papryczki wkladamy do zaroodpornego naczynia. W rondelku m ieszamy ocet, sokz limetki i sol, doprowadzamy do wrzenia mieszajac az sol sie calkowicie rozpusci. Wlewamy miksture do naczynia z ebula i papryczkami i pozostaiwamy tak na 1-8 godzin.
Krem:
Wszyskie skladnki razem mieszamy w malej miseczce.
Salsa:
Rozgrzewamy piekarnik do 190C. Zaroodporne naczynie lekko natluszczamy. Nad gazem lub grillem lekko podpiekamy pomidorki( polowe calosci), jalapenos i biala czesc z zielonej cebulki az beda lekko czarnawe. Nastepnie, podpieczone tak warzywa przekladamy do zaroodpornego naczynia , dodajemy reszte pomidorkow i zabki czosnku- pieczemy w piekarniku przez 12-15 minut. Studzimy.
Z jalapanos wyciagamy ziarenka , a nastepnie wszystkie pieczone warzywa, zielona czesc cebulki i lyzke limetki miksujemy az powstanie puree. Calosc przekladamy do miski , dosmaczamy sokiem z limetki i sola w razie potrzeby.
Ryba:
Maslanke , cilantro, ostry sos, lyzeczke soli i sok z limetki mieszamy.Dodajemy rybe i mieszamy.Nastepnie przykrywamy i wkladamy do lodowki na 1-3 godzin.
Piekarnik rozgzewamy do 150C. Tortillas przykrywamy folia i wkladamy do piekarnika aby sie ocieplily.
Na osobnym talerzu mieszamy make z sola. Na patelni rozgrzewamy wystarczajaco oleju aby siegal do okolo 2.5 centymetra wysokosci naszej patelki.
Rybe pokolei wyciagamy z marynaty, obtaczamy w mace i wrzucamy na patelke, piekac okolo 4 minuty. Nastepnie osaczamy na papierowym talerzu, wykladamy na ciepla tortille i podajemy z salsa, kremem i guacamole !!
Pyszne!!!
* Przepis pochodzi z bon appetit

* Ze wzgledu na to ze tomatillos nie sa ogolnie dostepne, mozna je zastapic pomidorkami czerwonymi lub zielonymi
CEBULOWA CZESC:
1 czerwona cebula, kroimy na cienkie plasterki
5 malych jalapenos
2 szklanki ryzowego octu
3 lyzki soku z limetki
1 lyzka soli
Krem:
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki smietnay
2 lyzki soku z limetki
1 lyzka skorki z limetki
szczypta soli
Salsa:
35 dag pomidorkow( tomatillos)
4 zielone cebulki
1 jalapeno
2 zabki czosnku
Ryba:
2 szklanki maslanki
1/2 szklanki cilantro
3 lyzki ostrego sosu
3 lyzeczki soli
1 lyzka soku z limetki
kilogram ryby- pokrojona w kostke 1.5 centymetrowa
16 tortillas
2 szklanki maki
olej
Cebulowa czesc:
Cebule i papryczki wkladamy do zaroodpornego naczynia. W rondelku m ieszamy ocet, sokz limetki i sol, doprowadzamy do wrzenia mieszajac az sol sie calkowicie rozpusci. Wlewamy miksture do naczynia z ebula i papryczkami i pozostaiwamy tak na 1-8 godzin.
Krem:
Wszyskie skladnki razem mieszamy w malej miseczce.
Salsa:
Rozgrzewamy piekarnik do 190C. Zaroodporne naczynie lekko natluszczamy. Nad gazem lub grillem lekko podpiekamy pomidorki( polowe calosci), jalapenos i biala czesc z zielonej cebulki az beda lekko czarnawe. Nastepnie, podpieczone tak warzywa przekladamy do zaroodpornego naczynia , dodajemy reszte pomidorkow i zabki czosnku- pieczemy w piekarniku przez 12-15 minut. Studzimy.
Z jalapanos wyciagamy ziarenka , a nastepnie wszystkie pieczone warzywa, zielona czesc cebulki i lyzke limetki miksujemy az powstanie puree. Calosc przekladamy do miski , dosmaczamy sokiem z limetki i sola w razie potrzeby.
Ryba:
Maslanke , cilantro, ostry sos, lyzeczke soli i sok z limetki mieszamy.Dodajemy rybe i mieszamy.Nastepnie przykrywamy i wkladamy do lodowki na 1-3 godzin.
Piekarnik rozgzewamy do 150C. Tortillas przykrywamy folia i wkladamy do piekarnika aby sie ocieplily.
Na osobnym talerzu mieszamy make z sola. Na patelni rozgrzewamy wystarczajaco oleju aby siegal do okolo 2.5 centymetra wysokosci naszej patelki.
Rybe pokolei wyciagamy z marynaty, obtaczamy w mace i wrzucamy na patelke, piekac okolo 4 minuty. Nastepnie osaczamy na papierowym talerzu, wykladamy na ciepla tortille i podajemy z salsa, kremem i guacamole !!
Pyszne!!!
* Przepis pochodzi z bon appetit
Ostatnią edycję dokonał moderator: