Roladki z piersi kurczaka

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
piersi z kurczaka myjemy, kroimy każdy kawalak poziomo na pół tak aby otrzymać dwa cienkie kotleciki, cienko rozbijamy, posypujemy przyprawami do smaku ( sól, pieprz świerzo utarty, zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek, curry, bazylia ) i przykryte folią do lodówki na
2 godz lub całą noc

następnie przygotowujemy farsz
pieczarki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach , na łyżce oliwy i 2 łyżkach masła smażymy 10 min
dodać pokrojony w paseczki bekon i chwilę jeszcze smażyć
przyprawić posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem
gorący farsz wymieszać z utartym serem żółtym ( gouda, edamer ), aby nadać odpowiednią spoistość

rozsmarować równe części farszu na płatkach mięsa, ciasno zwijać

i teraz
albo zanurzać w cieście gęstszym od naleśnikowego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu ok 14 min często przewracając
do tego podać pokrojoną w paseczki paprykę, smażone w cieście pieczarki, sałatę ze śmietaną i piree z ziemniaków

albo przygotować 250 ml esencjonalnego bulionu, roladki obwiązać nicią i obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, wlać bulion i 125ml wody lub białego wytrawnego wina, dodać podsmażoną cebulkę i kilka łebków pieczarek, gotować na wolnym ogniu ok 20-30 minut
do tego kasza gryczana, ogórek kiszony, konserwowy patison

smacznego