Kurczak ten ma niewiele wspolnego z polska kuchnia, wiec polecam go wszystkim tym, ktorzy lubia probowac nowcyh smakow
Osobiscie, smaki tego dip-u przypominaja mi Arabska restauracje "Barakat "w naszym miescie Bardzo aromatyczne
1 kilogram piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki sosu rybnego
1 lyzeczka chilli
4 lyzki oleju
1 cebula, drobno posiekana
2 lyzki soku z limetki
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki cukru
2 lyzki masla orzechowego
1 lyzeczka kolendry, proszku
1 lyzeczka cuminu
1/2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki cynamonu
3/4 szklanki mleka kokosowego
Paski kurczaka wkladamy do miski. czosnek, olej z orzeszkow, sok cytrynowy, rybnny sos i chilli razem mieszamy a nastepnie mikstura polewamy kurczaka i pozostawiamy go w tej marynacie przez kilka godzin.
W miedzyczasie, podgrzewamy olej w rondelku,dodajemy cebule i smazymy ja przez 10 minut. Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. za wyjatkiem mleka kokosowego i pozostawiamy na gazie przez 3 minuty caly czas mieszajac. Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy na malym ogniu przez 5 minut.
Paski kurczaka nabijamy na duze szaszlykowe wykalaczki i smazymy na grillu ( badz pieczem w piekanrnikuy) przez 5 minut z kazdej strony.
Podajemy na cieplo . Ja podalam ze smazona tortilla i posypana sola.
1 kilogram piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki sosu rybnego
1 lyzeczka chilli
4 lyzki oleju
1 cebula, drobno posiekana
2 lyzki soku z limetki
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki cukru
2 lyzki masla orzechowego
1 lyzeczka kolendry, proszku
1 lyzeczka cuminu
1/2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki cynamonu
3/4 szklanki mleka kokosowego
Paski kurczaka wkladamy do miski. czosnek, olej z orzeszkow, sok cytrynowy, rybnny sos i chilli razem mieszamy a nastepnie mikstura polewamy kurczaka i pozostawiamy go w tej marynacie przez kilka godzin.
W miedzyczasie, podgrzewamy olej w rondelku,dodajemy cebule i smazymy ja przez 10 minut. Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. za wyjatkiem mleka kokosowego i pozostawiamy na gazie przez 3 minuty caly czas mieszajac. Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy na malym ogniu przez 5 minut.
Paski kurczaka nabijamy na duze szaszlykowe wykalaczki i smazymy na grillu ( badz pieczem w piekanrnikuy) przez 5 minut z kazdej strony.
Podajemy na cieplo . Ja podalam ze smazona tortilla i posypana sola.
Ostatnią edycję dokonał moderator: