Sateh Ajam*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Kurczak ten ma niewiele wspolnego z polska kuchnia, wiec polecam go wszystkim tym, ktorzy lubia probowac nowcyh smakow
icon_smile.gif
Osobiscie, smaki tego dip-u przypominaja mi Arabska restauracje "Barakat "w naszym miescie:) Bardzo aromatyczne



1 kilogram piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
5 zabkow czosnku, zmiazdzonych
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki sosu rybnego
1 lyzeczka chilli
4 lyzki oleju
1 cebula, drobno posiekana
2 lyzki soku z limetki
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki cukru
2 lyzki masla orzechowego
1 lyzeczka kolendry, proszku
1 lyzeczka cuminu
1/2 lyzeczki curry
1/2 lyzeczki cynamonu
3/4 szklanki mleka kokosowego


Paski kurczaka wkladamy do miski. czosnek, olej z orzeszkow, sok cytrynowy, rybnny sos i chilli razem mieszamy a nastepnie mikstura polewamy kurczaka i pozostawiamy go w tej marynacie przez kilka godzin.

W miedzyczasie, podgrzewamy olej w rondelku,dodajemy cebule i smazymy ja przez 10 minut. Nastepnie dodajemy reszte skladnikow. za wyjatkiem mleka kokosowego i pozostawiamy na gazie przez 3 minuty caly czas mieszajac. Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy na malym ogniu przez 5 minut.

Paski kurczaka nabijamy na duze szaszlykowe wykalaczki i smazymy na grillu ( badz pieczem w piekanrnikuy) przez 5 minut z kazdej strony.


Podajemy na cieplo . Ja podalam ze smazona tortilla i posypana sola.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Paula czyli kurczaka grillujemy, a ten sos podajemy dopiero do jedzenia tak?
mieso macza się w nim, czy polewa?
Przepis brzmi bardzio interesująco:)
Pzdr,
Iw
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Iwciu, mozna jak komu wygodniej, moj Przemek macza to sie robi na ten sam sposob co satay ktory w miesach podawalam - grillujemy i jak gotowe to z dipem go podajemy.

Tutaj na zdjeciu sa jeszcze trojkaty z tortilli smazone na glebokim tluszczu i posypane mocno sola - mozna uzyc pitty
icon_smile.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Paula, to tez robilam juz dawno temu i znow sie wstydze, ze dopiero teraz wpisuje komentarz!
Danie jest rewelacyjne!
Ty zawsze, jak podasz przepis, to jest dla nas idealny pod kazdym wzgledem.
Nigdy w ilosciach nie musze niczego zmieniac, odejmowac albo dodawac.
Twoje dania zawsze trafiaja w nasz gust.
anbetung.gif

To wyszlo super i jest zdecydowanie naszym faworytem.
Przepis juz dawno zapisany na stale
icon_wink.gif

Ogromnie dziekuje za przepis
anbetung.gif
bussi.gif


p.s. Pieklam je w piekarniku.

Sateh_Ajam.JPG
 

Załączniki

  • Sateh_Ajam.JPG
    Sateh_Ajam.JPG
    92.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: