Flaczki wegetariańskie

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis z jakiegoś zbiorku "Naj".

marchew
pietruszka
seler
por
kawałek kapusty włoskiej
cebula (lub dwie)
łyżka oliwy
łyżka mąki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
jajko
szklanka mleka
sól i pieprz
majeranek
imbir
starta gałka muszkatołowa

- warzywa pokroić w paseczki (cebulę w krążki)
- dusić do miękkości w małej ilości wody z oliwą,
- z łyżki mąki i wody zrobić zaklepkę, zagęścić tym warzywa,
- z mąki pszennej, kukurydzianej, jajka i mleka zrobić naleśniki,
- zwinąć w rulon i pokroić w cienkie paski, dodać do zupy,
- przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, odrobiną imbiru i gałki.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Jeśli mogę się wtrącić
icon_smile.gif
:
zamiast naleśników można zrobić flaczki z boczniakami,przesmazyć je z cebulką do odparowania i dalej to już tak samo.
Też pyszne
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Hmm, jadłam z boczniakami, ale takimi tylko z wody, gotowanymi, jak jarzyny. Mdłe to było, ale takie przesmażane mogą być niezłe, na pewno wyraźniejsze w smaku.