Schab w gęstym sosie cebulowo- ziołowo- pieprzowym

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Na życzenie Marghe

Schab pokroić na kawałki. Zamarynować w wódce, świeżo zmielonym czarnym pieprzu i majeranku. Ostawić na min. 3 godziny. Następnie podsmażyć.

Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć do zeszklenia z dodatkiem świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Wrzucić schab i cebulę do garnka, podlać wywarem warzywnym. Dodać pieprz ziarnisty, listek laurowy. Gotować, doprawiając pieprzem zmielonym i majerankiem.

Uwagi:
- można wykorzystać inne mięso. Drobiowe można marynować się krócej.
- wychodzi z tego taki gęsty od cebuli sos

Opcja z kurzym cyckiem:
- mięsa nie marynować
- zamiast majeranku dodać tymianek i rozmaryn
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zaprosiłam Rodziców na obiad.
Zrobiłam to danie (tylko, że z kurzych cycków
icon_mrgreen.gif
już nie marynowałam
icon_wink.gif
)
Podałam z ryżem.
Mama powiedziała, że częściej będą mnie odwiedzać
icon_mrgreen.gif
Baaaaaaaardzo im smakowało
banana.gif


Siostra - dziękuję za wszystkie wskazówki
bussi.gif


Aaaa i zapomniałam napisać, że na koniec duszenia dodałam jeszcze pieczarki (umyte, podzielona na 6 części
icon_mrgreen.gif
)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Miałam jeszcze dopisać - "żywe" pieczarki z solą są mmmmmm
mniam.gif


icon_mrgreen.gif


Nauczyłaś mnie jeść tak jak M
icon_wink.gif


Dzięki
cvety.gif
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
nie zauważyłam w przepisie soli, ale dodam,bo mam nadzieje,że smaku to nie zepsuje
icon_biggrin.gif
będę robić w najbliższym czasie - nie mogę na razie mięsa z serem i innym nabiałem (śmietana) więc jest to mój faworyt obecnie
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zatem to jest ten legendarny przepis, o którym tyle ( zachwytów) słyszałam...
icon_cool.gif


muszę koniecznie wypróbować
daumen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ela83 @ 30 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=814873nie zauważyłam w przepisie soli, ale dodam,bo mam nadzieje,że smaku to nie zepsuje
icon_biggrin.gif
Brak soli to moje gapiostwo. Wpisuje przepisy z głowy, pamiętając jak je robiłam. Nigdy nie solę potraw, bo Czh nie lubi zbyt słonego jedzenia. Sól jest już w bulionie* i tyle mu wystarczy.
*o zgrozo
icon_wink.gif
, używam kostki rosołowej warzywnej i na jedoosobową porcję wystarczy 1/4- /1/2 kostki.

Mała_Mi @ 31 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=814998Zatem to jest ten legendarny przepis, o którym tyle ( zachwytów) słyszałam...
icon_cool.gif
Gdzie słyszałaś te nieprawidziwe plotki?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATGdzie słyszałaś te nieprawidziwe plotki?
Prawdziwe, prawdziwe
rofl.gif
Nie będę sypać moich informatorów
icon_cool.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam wariację na temat, w połączeniu z wskazówkami Mamy Ilonki ( dziękuję!
cvety.gif
) , ponieważ cały proces był poszukiwaniem zaginionego smaku. I to nie magdalenek, a duszonego mięska z mojego dzieciństwa.
lecker.gif


Wzięłam pierś kuraka. Od siebie dodałam marchewkę w talarkach i ziemniaki w kostkę.
Mmmmmm!
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATPrzekaże mamie kwiatki
Przekaż jak najbardziej moje podziękowania za konsultacje.
cvety.gif

Znalazłam mój smak!
herzen.gif
:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
banana.gif
banana.gif
banana.gif