- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Na życzenie Marghe. (W oryginale ta potrawa wyglądała nieco inaczej. Ale "tak krawiec kraje...."
Pierś kurzą pociąć na kawałki, zamarynować w ciemnym grzybowym sosie sojowym (pół godziny wystarczy). Podsmażyć.
Cebula w piórka. Podsmażyć z dodatkiem sosu sojowego.
Grzyby mun namoczyć w odrobinie wrzątku, pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić na kawałki, marchew w słupki.
Do garnka włożyć mięso, cebulę, pieczarki, mun, marchew i zielony groszek. Zalać wszystko wywarem grzybowym i wodą w której moczyły się grzyby mun. Gotować, doprawiając sosem sojowym i białym pieprzem.
Wyszło łagodne i grzybowe w smaku.
Uwagi:
- można użyć schabu- wtedy do marynaty dodać wódki/ octu/ octu ryżowego i trzymać ok 2 godzin
- tak, pieczarki mają być surowe- zachowują wtedy jędrność
- można użyć wywaru warzywnego
Pierś kurzą pociąć na kawałki, zamarynować w ciemnym grzybowym sosie sojowym (pół godziny wystarczy). Podsmażyć.
Cebula w piórka. Podsmażyć z dodatkiem sosu sojowego.
Grzyby mun namoczyć w odrobinie wrzątku, pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić na kawałki, marchew w słupki.
Do garnka włożyć mięso, cebulę, pieczarki, mun, marchew i zielony groszek. Zalać wszystko wywarem grzybowym i wodą w której moczyły się grzyby mun. Gotować, doprawiając sosem sojowym i białym pieprzem.
Wyszło łagodne i grzybowe w smaku.
Uwagi:
- można użyć schabu- wtedy do marynaty dodać wódki/ octu/ octu ryżowego i trzymać ok 2 godzin
- tak, pieczarki mają być surowe- zachowują wtedy jędrność
- można użyć wywaru warzywnego
Ostatnią edycję dokonał moderator: