Pierś kurza z mun i pieczarkami

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Na życzenie Marghe. (W oryginale ta potrawa wyglądała nieco inaczej. Ale "tak krawiec kraje....")

Pierś kurzą pociąć na kawałki, zamarynować w ciemnym grzybowym sosie sojowym (pół godziny wystarczy). Podsmażyć.

Cebula w piórka. Podsmażyć z dodatkiem sosu sojowego.

Grzyby mun namoczyć w odrobinie wrzątku, pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić na kawałki, marchew w słupki.

Do garnka włożyć mięso, cebulę, pieczarki, mun, marchew i zielony groszek. Zalać wszystko wywarem grzybowym i wodą w której moczyły się grzyby mun. Gotować, doprawiając sosem sojowym i białym pieprzem.
Wyszło łagodne i grzybowe w smaku.

Uwagi:
- można użyć schabu- wtedy do marynaty dodać wódki/ octu/ octu ryżowego i trzymać ok 2 godzin
- tak, pieczarki mają być surowe- zachowują wtedy jędrność
- można użyć wywaru warzywnego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: