Śledzie po szwedzku - pyszne*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
8-10 płatów śledziowych,
ok.30-40 dkg suszonych śliwek,
paczka migdałów (ok.20 dkg),
1-2 łyżki oliwy,
1/2 lub 1 cytryna,
cukier

Śliwki gotujemy aż będą mieciutkie, odcedzamy i przecieramy przez sito, na taki dżemik. Migdały blanszujemy, obieramy i kroimy drobno, ale nie całkiem, tak, żeby miało co chrupać pod ząbkami
icon_smile.gif
. Dodajemy do dżemiku, dodajemy oliwę, sok z 1.2 lub całej cytryny, i oczywiście cukier. Mieszamy i w to gdy przestygnięte wymoczone w mleku przez 2 godz. i pokrojone w dzwonka śledziki. I do słoja. I czekamy a nazajutrz z rańca kosztujemy!
Smacznego!

P.S.
Gdy mało czasu można posłużyć się słoiczkiem powideł, polecam te z Tymbarku, to przyspiesza przygotowanie tych śledzi
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: