Quiche z boczkiem i porami

choco

Member
Wrz 17, 2004
1,166
1
0
quisz.jpg


Ciasto:
120g mąki
1/2 łyżeczki soli
80g masła
2 łyżki bardzo zimnej wody

Farsz:
150g wędzonego boczku pokrojonego w plastry
1 jabłko
500g porów
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany
2 jajka
100g serka topionego
sól, pieprz
łyżeczka tymianku


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Dodać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto (można to też zrobić w malakserze), zawinąć w folię i włożyć na 1/2 h do lodówki.

Plastry boczku przekroić na 3-4 części i podsmażyć.
Pory (biała i jasnozielona część) pokroić w talarki i zeszklić na oleju razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Jabłko (nieobrane) pokroić na cząstki - dosyć cienkie.

Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawami i pokrojonym na małe kawałki serkiem topionym.

Ciastem wylepić formę do tarty o średnicy 25 cm. Gęsto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (ok. 10 minut).
Na podpieczonym spodzie rozłożyć boczek, pory i jabłko. Zalać śmietaną z jajkami.
Piec około 30 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
zrobiłam z małą modyfikacją wynikajacą z braków w lodówce ;)
zamiast wędzonego boczku dałam wędzoną szyneczkę a serek topiony zastąpiłam żółtym startym na drobnych oczkach... i wiecie co? PYCHOTA!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a do tego szybkie i lekkie danko. Same pozytywy :mrgreen: