- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki
4 jajka
papier pergaminowy(do pieczenia)+olej do posmarowania
tłuszcz do smażenia
Zagotować wodę z olejem,dodać mąkę-całą naraz-i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż na dnie garnka pojawi się biała warstwa a ciasto utworzy jedną kluskę.Przestudzić i następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie wyrabiając masę.
Przygotować papier(wielkości naczynia w którym będą smażone ciastka albo pojedyncze kawałki wielkości ciastka)posmarować go olejem.Za pomocą rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na papier nieduże kółka z dziurką w środku.Papier z ciastkami umieścić w rozgrzanym tłuszczu i ostrożnie zsuwać ciastka z papieru do tłuszczu.Smażyć z obu stron na rumiandsączyć na papierowym ręczniku i lukrować lukrem z przesianego cukru pudru i kilku łyżek wrzącej wody lub oprószyć cukrem pudrem.
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki
4 jajka
papier pergaminowy(do pieczenia)+olej do posmarowania
tłuszcz do smażenia
Zagotować wodę z olejem,dodać mąkę-całą naraz-i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż na dnie garnka pojawi się biała warstwa a ciasto utworzy jedną kluskę.Przestudzić i następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie wyrabiając masę.
Przygotować papier(wielkości naczynia w którym będą smażone ciastka albo pojedyncze kawałki wielkości ciastka)posmarować go olejem.Za pomocą rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na papier nieduże kółka z dziurką w środku.Papier z ciastkami umieścić w rozgrzanym tłuszczu i ostrożnie zsuwać ciastka z papieru do tłuszczu.Smażyć z obu stron na rumiandsączyć na papierowym ręczniku i lukrować lukrem z przesianego cukru pudru i kilku łyżek wrzącej wody lub oprószyć cukrem pudrem.