- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Pierś kurczaka pokroić na kawałki, zamarynować w zalewie z papryki konserwowej i czarnym pieprzu. Odstawić na 30 min. Usmażyć.
Cebulę pokroić w piórka, por w krążki. Cebulę zeszklić, pod koniec dodać por, chwilę dusić.
Do garnka przełożyć cebulę, por, kurczaka, pokrojone pieczarki (surowe) zalać bulionem warzywnym i Redsem. Doprawić białym i czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Dusić na małym ogniu.
Żeby było bardziej "normandzko" należy całość zagęścić śmietana, ale mi zależało na wersji nieco lżejszej i zrezygnowałam z dodawania śmietany
Uwagi:
- kuchnia normandzka to "jabłka, calvados, cydr, masło i gęsta śmietana". Do potraw dodaje się cydr/ clavados, jabłka, pieczarki, por/ seler i zagęszcza śmietaną
- jest pikantne od pieprzu, aromatyczne od tymianku i Redsa, słodkie od cebuli, jabłkowe od Redsa. Warte spróbowania.
Cebulę pokroić w piórka, por w krążki. Cebulę zeszklić, pod koniec dodać por, chwilę dusić.
Do garnka przełożyć cebulę, por, kurczaka, pokrojone pieczarki (surowe) zalać bulionem warzywnym i Redsem. Doprawić białym i czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Dusić na małym ogniu.
Żeby było bardziej "normandzko" należy całość zagęścić śmietana, ale mi zależało na wersji nieco lżejszej i zrezygnowałam z dodawania śmietany
Uwagi:
- kuchnia normandzka to "jabłka, calvados, cydr, masło i gęsta śmietana". Do potraw dodaje się cydr/ clavados, jabłka, pieczarki, por/ seler i zagęszcza śmietaną
- jest pikantne od pieprzu, aromatyczne od tymianku i Redsa, słodkie od cebuli, jabłkowe od Redsa. Warte spróbowania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: