Normandzkie impresje- kurczak z Redsem

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Pierś kurczaka pokroić na kawałki, zamarynować w zalewie z papryki konserwowej i czarnym pieprzu. Odstawić na 30 min. Usmażyć.

Cebulę pokroić w piórka, por w krążki. Cebulę zeszklić, pod koniec dodać por, chwilę dusić.


Do garnka przełożyć cebulę, por, kurczaka, pokrojone pieczarki (surowe) zalać bulionem warzywnym i Redsem. Doprawić białym i czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Dusić na małym ogniu.

Żeby było bardziej "normandzko" należy całość zagęścić śmietana, ale mi zależało na wersji nieco lżejszej i zrezygnowałam z dodawania śmietany


Uwagi:
- kuchnia normandzka to "jabłka, calvados, cydr, masło i gęsta śmietana". Do potraw dodaje się cydr/ clavados, jabłka, pieczarki, por/ seler i zagęszcza śmietaną
- jest pikantne od pieprzu, aromatyczne od tymianku i Redsa, słodkie od cebuli, jabłkowe od Redsa. Warte spróbowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Zaraz prześlę ten przepis Wilkowi. Ostatnio robił solę w cydrze i była świetna, to też mu się na pewno spodoba. Tym bardziej, że stopień trudności dostosowany jest do jego umiejętności