Kapusta po bułgarsku

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
Mnie też ta potrawa bardzo smakowała, zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć właściwie do wielbicieli kapusty się nie zaliczam. Z powodu braku czasu nie piekłam jej długo, ale wersja lekko chrupiąca bardzo przypadła mi do gustu i będę ją powtarzać w przyszłości.
Dziękuję bardzo za przepis!
anbetung.gif
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
W niedziele robilam z 1/3 czerwonej kapusty i 2/3 zielonej (teoretycznie na Marcina powinno byc danie z samej czerwonej kapusty ale ja nie przepadam), a zmniejszylam ilosc oliwy i zamiast tego dodalam pol jablka. Wyszlo bardzo smaczne.
 

dorajl

Member
Paź 15, 2005
112
0
0
Simona @ 14 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=394561W niedziele robilam z 1/3 czerwonej kapusty i 2/3 zielonej (teoretycznie na Marcina powinno byc danie z samej czerwonej kapusty ale ja nie przepadam), a zmniejszylam ilosc oliwy i zamiast tego dodalam pol jablka. Wyszlo bardzo smaczne.
Czytam i czytam, i z podziwu wyjść nie mogę, ile to Waszych wariacji przeszła ta moja kapusta, a ciągle smaczna! Widzę, że zaczęła tu żyć własnym życiem i baaaaaaaaaaaaardzo mnie to cieszy
icon_mrgreen.gif
(ciekawe, co na to Bułgarzy?)!!!

mniam.gif
mniam.gif
herz.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
To ja dodam jeszcze moją wariację tego przepisu - dodałam do niej kilka ugotowanych na twardo i posiekanych jajek i potraktowałam jako nadzienie do drożdżowych bułeczek.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • bu_eczki_z_kapust_.jpg
    bu_eczki_z_kapust_.jpg
    21.6 KB · Wyświetleń: 0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiłam dziś tę kapustę, jednak ani jej nie zapiekałam ( upał), ani nie gotowałam w szybkowarze ( brak) ale najzwyczajnej udusiłam w garze z przykrywką.

Zamiast kminku ( Małż nie lubi) dodałam tymianek i majeranek, na koniec dużo posiekanej natki. Zjedzona zostanie dopiero jutro, mam zamiar użyć tej kapusty jako dodatku do ryby czyli: ryba po bułgarsku
fiesgrins.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
zrobilam ilosc hurtowa - z poltorej duzej kapusty.
No i nie jest zla. Powiem wiecej - jest dobra, choc spodziewalam sie wiecej.
Reszte (jeszce mam 2,5 kapusty
icon_lol.gif
) ukisze i taka swiezo ukiszona - dwutygodniowa upieke.
Ostatecznie do pieczenia zachecil mnie eksperyment - kiedy pieklam mloda, kiszona kapuste i stwierdzam ze eksperymentalna smaczniejsza.
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ja też robiłam - wczoraj zjedliśmy jako dodatek do kotlecików z kurczaka bajaderki, a dziś wymieszałam z makaronem świderki i też było pyszne. Muszę wymyślić jak jeszcze tą kapustę wykorzystać, bo pyszna jest i wszystkim smakowała. A roboty też nie ma dużo przy niej - tylko siekanie.
Dałam pół szklanki oliwy, nie 2/3, ale następnym razem chyba dam mniej. I więcej papryki, żeby troszkę ostrzejsza była.
lecker.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ha, tez robilam dzisiaj, ale stalo sie male nieszczescie
icon_eek.gif

po dodaniu pomidorow i wymieszaniu kapusty wsadzilam ja do piekarnika i zasiadlam dalej przy komputerze, a naraz slysze "buch" i "ssssyyyy", lece do kuchni, otwieram piekarnik, a tam forma w ktorej byla kapusta odpadl wielki jej kawal
icon_eek.gif


troche kapusty i jej sok wylecialy do piekarnika, musialam ja ewakuowac do garnka
icon_mrgreen.gif


czy tez tak macie, ze wam sie ta kapusta przypala? robia jej sie takie czarne koncowki? hmmmm
gruebel_2.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ja tej kapusty jeszcze nie robiłam - ale w podobny sposób robię bigos
icon_biggrin.gif
i piekę go bez przykrycia - więc na wierzchu cały czas robią się takie przypieczenia nitek kapusty - mieszam ją co jakiś czas a te podpieczone końcówki dodają bigosowi aromatu i koloru - pyszny jest - więc i tu pewnie będzie podobnie.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
przypiekaja sie i to jest najsmaczniejsze.
Ja raczej nie bede powtarzac. Bardziej mi smakuje upieczona, 2-3 tygodnie kiszona kapusta.
 

an666

Member
Lis 22, 2007
28
0
0
Witam serdecznie , jestem nowa na forum:))
Uwielbiam gotowac i wyzywac sie w kuchni:))
Bardzo mi sie tu podoba i pewnie zagoszcze tu na dobre. Znalazlam przepis na te kapuste i zrobilam wczoraj.
Dalam sporo mniej oliwy a sporo wiecej za to pomidorow, wcisnelam troche cytryny i dalam plaska lyzke miodu. WYSMIENITA!!!!!
Ja wogole uwielbiam kapuste ale ta jest wyjatkowa przez to ze jest sucha , chrupiaca i ma bardzo ciekawy smak:))
Dzieki za przepis:)))
aneta
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Cinka @ 9 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=599583Ja tej kapusty jeszcze nie robiłam - ale w podobny sposób robię bigos
icon_biggrin.gif
i piekę go bez przykrycia - więc na wierzchu cały czas robią się takie przypieczenia nitek kapusty - mieszam ją co jakiś czas a te podpieczone końcówki dodają bigosowi aromatu i koloru - pyszny jest - więc i tu pewnie będzie podobnie.
Cinko czy zamiescilas gdzies swoj przepis na bigos? Bardzo chetnie bym wyprobowala taki pieczony! Prosze podaj przepis!!!

A kapuste po bulgarsku napewno niedlugo wyprobuje bo zapowiada sie smakowicie!
mniam.gif
 

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Robiłąm dzisiaj, dodałam odrobinke jabłka, chilii tylko troszke oliwy. Jednak za mało winna choc pysznie chrupka i zarąbiście ostraaaa. Dosypałam 3 łyżeczki cukru i ziut octu, zrobiła sielepsza, a zobaczymy co jutrzejszy dzień pokaże. Jutro tez foty
icon_smile.gif
Ale ogólnie PYCHA
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciekawy przepis. Musze zrobic.
 

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Obicane fotki PYCHOTY. Moja mama była zachwycona, a przyprawiłam ostro i bardzije winnie (cukru wiecej).

Marna jakosc bo cyfrówka sie zepsuła więc komórką robione.

SP_A0062.jpg
SPM_A0049.jpg
 

Załączniki

  • SP_A0062.jpg
    SP_A0062.jpg
    189.3 KB · Wyświetleń: 8
  • SPM_A0049.jpg
    SPM_A0049.jpg
    158.5 KB · Wyświetleń: 7