Owocowe scones
Nie za slodkie, smaczne ciasteczka do popoludniowej herbatki
4 szklanki maki
3 lyzki cukru
2 lyzki proszku do pieczenia
2 lyzeczki soli
35 dag masla
4 bardzo duze jaja
1 szklanka kremowki
3/4 szklanki suszonych owocow- (sliwki, truskawki, morele)
1 jajko ubite z 2 lyzkami wody
Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Make, cukier,sol i proszek mieszamy mikserem na wolnych obrotacvh. Dodajemy zimne maslo i miksujemy na wolnych obrotach az maslo sie rozdrobni do wielkosci grochu.
Jajka i kremowke razem mieszamy i dodajemy do maslano macznej mikstury. Owoce mieszamy z 1 lyzka maki i dodajemy do ciasta.
Ciasto przekladamy na stolnice wysypana maka. Ciasto walkujemy na grubosc 2 centymetrow i dzielimy ciasto na trojkaty . Kazdy trojkat smarujemy mieszanina jajka i wody. Posypujemy cukrem i cynamonem i pieczemy przez okolo 20 - 25 minut.
Studzimy i zajadamy
Na zdjeciu scones z suszonymi sliwkami.
Przepis pochodzi z ksiazki Iny.
Nie za slodkie, smaczne ciasteczka do popoludniowej herbatki
4 szklanki maki
3 lyzki cukru
2 lyzki proszku do pieczenia
2 lyzeczki soli
35 dag masla
4 bardzo duze jaja
1 szklanka kremowki
3/4 szklanki suszonych owocow- (sliwki, truskawki, morele)
1 jajko ubite z 2 lyzkami wody
Nagrzewamy piekarnik do 200C.
Make, cukier,sol i proszek mieszamy mikserem na wolnych obrotacvh. Dodajemy zimne maslo i miksujemy na wolnych obrotach az maslo sie rozdrobni do wielkosci grochu.
Jajka i kremowke razem mieszamy i dodajemy do maslano macznej mikstury. Owoce mieszamy z 1 lyzka maki i dodajemy do ciasta.
Ciasto przekladamy na stolnice wysypana maka. Ciasto walkujemy na grubosc 2 centymetrow i dzielimy ciasto na trojkaty . Kazdy trojkat smarujemy mieszanina jajka i wody. Posypujemy cukrem i cynamonem i pieczemy przez okolo 20 - 25 minut.
Studzimy i zajadamy
Na zdjeciu scones z suszonymi sliwkami.
Przepis pochodzi z ksiazki Iny.