- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Przepis pochodzi z tej strony: http://recipes.chef2chef.net/recipe-archiv...00/003457.shtml
-3 duże białka
-3/4 szklanki cukru
-1/8 łyżeczki soli
-120 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
-1/4 łyżeczki cukru waniliowego
-1/4 łyżeczki olejku migdałowego
-250 g mąki
-2 łyżki wody
Ubić białka,sól i cukier razem.Dodawać kolejno masło,aromaty,mąkę i wodę.Odstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym wcześniej trzeba narysować kółka o średnicy ok.8 cm.Na każdym kółku rozsmarować cieniutką warstwę ciasta i piec 5 min. do zarumienienia się brzegów.Wyjąć z piekarnika i od razu póki gorące składać na pół uprzednio wkładając do środka papierek z wróżbą i zaginać przykładając prostą krawędzią ciastko do brzegu szklanki lub miseczki.W przepsie zalecają pieczenie 2 lub 3 sztuka naraz,ja piekłam po 9 sztuk i czasem się nie wyrabiałam-ostatnie ciasteczko było już twarde-nie do złożenia.Studzić w foremce do mufinek lub innym okrągłym naczyniu-chodzi o to żeby ciastko stygnąc zachowało swój kształt.
Można też ciastek nie zwijać-otrzymamy wtedy smaczne i chrupiące ciasteczka
-3 duże białka
-3/4 szklanki cukru
-1/8 łyżeczki soli
-120 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
-1/4 łyżeczki cukru waniliowego
-1/4 łyżeczki olejku migdałowego
-250 g mąki
-2 łyżki wody
Ubić białka,sól i cukier razem.Dodawać kolejno masło,aromaty,mąkę i wodę.Odstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia na którym wcześniej trzeba narysować kółka o średnicy ok.8 cm.Na każdym kółku rozsmarować cieniutką warstwę ciasta i piec 5 min. do zarumienienia się brzegów.Wyjąć z piekarnika i od razu póki gorące składać na pół uprzednio wkładając do środka papierek z wróżbą i zaginać przykładając prostą krawędzią ciastko do brzegu szklanki lub miseczki.W przepsie zalecają pieczenie 2 lub 3 sztuka naraz,ja piekłam po 9 sztuk i czasem się nie wyrabiałam-ostatnie ciasteczko było już twarde-nie do złożenia.Studzić w foremce do mufinek lub innym okrągłym naczyniu-chodzi o to żeby ciastko stygnąc zachowało swój kształt.
Można też ciastek nie zwijać-otrzymamy wtedy smaczne i chrupiące ciasteczka