gruba pizza (czyli Focaccia Reinharta)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo mylisz się, nie ufaj aż tak bardzo wikipedii, tam kazdy moze swoją definicję napisac i nie zawsze bzdury są wyłapywane.
Stąd polecam wstrzęmięźliwość w kpieniu (z tą herbatą), jak się nie jest pewnym.

Lis - dzięki za linka, juz mialam szukac, cyz cos mi sie nie pomerdało
icon_smile.gif


,,Na mojej ulubionej madrej stronie mowia ze gluten powstaje z gliandyny i gluteniny zmieszanych z woda. Czyli poniekad obie macie racje" - otóż to, gluten POWSTAJE a nie siedzi w suchej mące. Żeby powstał potrzebna jest wlaśnie woda.

Focaccia sobie bez dodatku glutenu spokojnie poradzi, ja bym go nei dodawała.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Aaa, to juz wiem czego szukac, tutaj nazywa sie to dhurum, w sprzedazy zwyklaj nie widzialam, popytam sie w mlynach.
Dzieki za list do focacci AgusiH! zaczne od niej, potem zajme sie ta bardziej skomplikowana
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
melmire, ale ja wlasnei spojrzalam na moj przepis - jednk nie jest trudny
icon_smile.gif
Ale oba są pyszne. Ziemniaki to ja sama dodalam, sprawdzilam w ksiazce, u PR ich ni ma
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
CYTATHazo mylisz się, nie ufaj aż tak bardzo wikipedii, tam kazdy moze swoją definicję napisac i nie zawsze bzdury są wyłapywane.
Nie kpię Małgosiu, napisałam, że być może się mylę; tylko cytuję, to co przeczytałam. To poniżej, to jest cytat z Portalu Farmaceutyczno – Medycznego http://www.pfm.pl/u235/navi/199946

"...Gluten to odżywcze białko roślinne znajdujące się w ziarnach, takich popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, gryka, itp. ...

oprac. mgr Edward Ozga Michalski
konsultacja dr n med. Janusz Ciok
gastrolog
"

Zdaję sobie sprawę, że do wikipedii każdy może dopisać swoją definicję. Rozumiem, że Panowie powyżej też się mylą.
Tak, jak Ciebie, też kiedyś interesowała mnie celiakia. No, ale za daleko odbiegłam od tematu.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no to sytuacja jest patowa, niestety.
skoro interesowałaś się celiakią powinnas wiedzieć co się bada w testach na nietolerancję GLUTENU, jakich przeciwciał się szuka. Glutenowych? Ano nie! gliadynowych!

odnosnie wiarygodnosci wikipedii przeczytaj co tu pisza o glutenie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_dro%C5%BCd%C5%BCowe

melmire @ 4 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=373389Nie bic mi sie tu, tylko pomoc mi w wyborze przepisu
baa.gif
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
ja bym zrobiłą Agusiowy :D :D
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
No mowie jak komu dorbemu ze gluten powstaje z gliandyn, glutenin i wody, prosze mi sie natychmiast pogodzic!
Malgosimi, jak juz pisalam, wierze w ciebie, zrobie Agusiowa, jako debiut.
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
To ciasto jest rewelacyjne. Delikatne, wilgotne, o świetnej "dziurkowej" strukturze. Idealne na pizze na grubym cieście. Przyjemnie się wyrabiało (pomimo niewielkiej kleistości), formowało i nie miałam najmniejszych problemów z pieczeniem.

dzięki za przepis
icon_smile.gif


a jutro napoletana
icon_exclaim.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bardzo się cieszę!!!

i dosknale opisalas to ciasto - jest dokładnie takie, jak mówisz!
icon_smile.gif