Satay po mojemu

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
satay inspirowany KuchniA Azjatycką Konnemana

Kurczaka zamarynować w oliwie i cytrynie + pieprz, sól .. odstawić na kilka
godzin
Sos arachidowy:
160 g niesolonych orzeszków ziemnych zmiksować
W rondlu podgrzać 2 łyczki oleju/oliwy.. wrzucić drobno posiekaną czerwoną
cebulę , poddusić, dodać 2 duże ząbki czosnku i 2 cm startego świeżego
imbiru. Dodać pół łyżeczki zmielonego chilli. Podsmażyć 2 minuty. Dodać
puszkę mleka kokosowego, 2 łyczki brązowego cukru, zmielone
orzeszki ..gotować aż całość zgęstnieje.
Doprawić cytryną lub lionką, sola i pieprzem
Można ponownie zmiksować.

Mięso smażyć na grillu (moje mieso "niewyględne".. ale coż.. za krótko sie
marynowało, patelnia sie nie rozgrzała jak nalezy itp )
lekko ostudzić
pokroić w paski
ponadziewać na patyczki
Podawać z sosem
I z sałatką z avocado*

315095.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: