Faworki drożdżowe

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Dzisiaj jadłam takie faworki autorstwa mojej koleżanki. Ona z kolei przepis dostała od innej mojej koleżanki, która przed chwilką ten przepis podesłała mnie.
Nie robiłam jeszcze i nie wiem, kiedy zrobię, ale ponieważ jadłam i były pyszne, poza tym sprawdzone aż przez dwie znane mi osoby, otrzymany wklejam tutaj:

5 dag drożdży
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
To wszystko lekko podgrzać i zrobić rozczyn, a następnie dodać go do:
0,5 kg mąki
5 jaj (3 żółtka, 2 całe)
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki "kasi"
szczypta soli
2 łyżki mleka
cukier waniliowy
Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na
1 - 1,5 h
Wyjąć, rozwałkować, formować faworki, smażyć na oleju lub smalcu i jeść z apetytem błogosławiąc autora przepisu oraz osobę, od której go otrzymałam.
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
a fota?
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Bajeczka, po pierwsze: nie mam cyfrówki, po drugie: napisałam, że sama jeszcze nie robiłam, tylko jadłam u kogoś, więc nawet, jakbym cyfrówkę miała, to i tak pewnie fotki bym nie zrobiła. Dlatego przykro mi, ale foty nie będzie.
 

Azzie

Member
Paź 9, 2005
195
0
0
Ummm... Jakieś takie przyciężkie mi wyszły, chyba jednak wolę zwykłe. Są smaczne, ale nie ma w nich pęcherzyków. Możliwe, że jestem po prostu antytalenciem ;)

Zdjęcie miało być.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
No faktem jest, że są cięższe, niż te zwykłe. Ale ja się przyznam, że przepadam za ciastem drożdżowym w ogóle, a za faworkami zwykłymi niespecjalnie
 

Azzie

Member
Paź 9, 2005
195
0
0
Też przepadam za ciastem drożdżowym, ale w tej wersji mi nie podeszło ;)
Inna sprawa, że tata uznał wyrób za genialny i wcina 8)
Kwestia smaku ;)
Dzięki za przepis.