Jeszcze jedna pizza na cieniutkim cieście

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Temperatura jak najwyższa
piec aż się zacznie rumienić
icon_smile.gif



Skoro się kleiła to znaczy, że potrzebowała nieco więcej mąki
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
wlasnie wyroslo mi ciasto z podwojnej porcji, a okazalo sie, ze bedziemy tylko w trojke na obiedzie
icon_sad.gif

odgrzewanej pizzy nie lubimy, co wiec zrobic z nadwyzka ciasta? poradzicie cos, prosze....
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
z nadwyzki ciasta upieklam (ku uciesze corki) buleczki serowe (zwinelam ciasto w buleczki, posypalam tartym serem i wedzona szynka pokrojona w kostke)
od dawna czuc tyko zapach...
baaardzo dziekuje za przepis
anbetung.gif
pizza przepyszna, buleczki rowniez
icon_smile.gif
na pewno do powtorki ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zuzeta

Member
Lis 11, 2008
28
0
0
To jest moje ciasto na pizzę. Korzystam już tylko z tego przepisu. Ideał
anbetung.gif
dziękuję za przepis
icon_smile.gif

Dziś będzie z sosem z pomidorów z puszki, serem żółtym, mozzarellą salami i zieloną papryką. Siedzi w piecu właśnie!!
 

pauliQ

Member
Lip 23, 2008
7
0
0
cóż, muszę przyznać, że przepis jest świetny, robiłam wg niego moją pierwszą pizzę i nieskromnie mówiąc wyszła pyszna
lecker.gif

także
anbetung.gif
za przepis ;)
 

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Od wielu lat szukałam idealnego przepisu na pizzę. Wypróbowałam już ich setki, szukając idealnego smaku rodem z małej włoskiej pizzerii. Ten przepis jest zdecydowanie najlepszy z dotychczas znalezionych. Pizze według tego przepisu goszczą teraz codziennie na moim stole, zarówno na śniadanie, jak i na obiad oraz kolację. Pizza smakuje rewelacyjnie zarówno na cieście ultra cienkim (4 sztuki na cały piekarnik z 1 porcji), jak i grubaśnym (1 pizza na cały piekarnik). W tej drugiej wersji ciasto nie jest bułowate ani suche. To absolutny ideał. Ekspresowe w wykonaniu, szybko rośnie, szybko się wyrabia, fajnie rozciąga. Nie wymaga kilku godzin, tak jak inne z którymi się spotkałam. Nie trzeba brudzić dziesiątek naczyń itd. Ode mnie wielkie podziękowania, bo wygląda na to że zakończyłam poszukiwania przepisu idealnego...
 

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Właśnie siedzę i zajadam pizze na tym cieście. Ciasto bardzo smaczne, cieniutkie, takie jakie lubię. Moja dzisiejsza była z kurczakiem kukurydzą i czosnkiem. Na pewno do powtórzenia.
mniam.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja też już piekłam dwa razy i zapomniałam się dopisać, mało roboty a ciasto pyszne, takie jak lubię, puszyste i miękkie. Dziękuję za przepis.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Czyli Lidlowa mąka 650 może być? Z takiej między innymi piekłam dzisiaj pity. Chleba żadnego nigdy nie piekłam. Te pity to mój pierwszy wypiek tego typu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Chciałabym z tej porcji zrobić dwie pizze. Czy mam ją od razu po wyrobieniu podzielić na 2 i już osobno wyrastać, czy lepiej całość odstawić do wyrośnięcia i dopiero potem dzielić?

I potem na jaką mniej więcej grubość rozwałkować?

Może te pytania trochę głupie, ale ja naprawdę nigdy dotąd pizzy nie piekłam.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Shinju @ 9 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1088845Chciałabym z tej porcji zrobić dwie pizze. Czy mam ją od razu po wyrobieniu podzielić na 2 i już osobno wyrastać, czy lepiej całość odstawić do wyrośnięcia i dopiero potem dzielić?

I potem na jaką mniej więcej grubość rozwałkować?

Może te pytania trochę głupie, ale ja naprawdę nigdy dotąd pizzy nie piekłam.
Ja bym po tych 30 minutach podzieliła, uformowała kule i jeszcze odłożyła na 30 minut. A na jaką grubość, hmmm, to zależy czy chcesz pizzę na cienkim czy na grubym spodzie, jak ma być na cienkim, to naprawdę cieniutko - jak cienki naleśnik, a ja ma być gruba to 5 - 10 mm.

Idę zagniatać swoje ciasto
icon_mrgreen.gif
, ale będę tutaj zaglądać jakbyś miała jeszcze pytania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pamiętaj, żeby nie przedobrzyć ze składnikami, bo inaczej wszystko Ci popłynie i będzie flak a nie pizza, a piekarnik grzej ile fabryka dała - u mnie 280 stopni rozgrzewany z kamieniem przez godzinę.