- Lis 29, 2005
- 2,398
- 0
- 36
http://img86.imageshack.us/my.php?image=tortjan4fd.jpg
Biszkopt z 6 jaj na blache prostokątną:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
2-3 łyżki wrzątku
Żłtka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy wrzątek. Wkręcamy mąki wymieszane z prosziem do pieczenia, ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą żółtkową.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zezłocenia.
Krem:
3 całe jajka ubić na parze z trochę więcej niż połową szklanki cukru. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dwie gorzkie czekolady rozpuścić z kilkoma łyżkami śmietanki w kąpieli wodnej. Ostudzić. Połączyć czekoladę z ubitymi jajkami. W międzyczasie ubić na sztywno szklankę śmietanki kremówki z cukrem waniliowym i delikatnie połaczyć z czekoladową masą.
Biszkopt przeciąć na pół i każdą część na dwa. Nasączyć ponczem z herbaty, rumu i cytryny z cukrem
Na zmianę przekładałam kremem czekoladowym z bita śmietaną ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym. (Tak chciał jubilat)
Na wierzch krem czekoladowy i dekoracje jak na załaczonym obrazku.
Niestety zdjęcia w przekroju niet, bo wszystko znikło w mig. Ale zapewniam, że smakowało wszystkim.
Biszkopt z 6 jaj na blache prostokątną:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
2-3 łyżki wrzątku
Żłtka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy wrzątek. Wkręcamy mąki wymieszane z prosziem do pieczenia, ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą żółtkową.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zezłocenia.
Krem:
3 całe jajka ubić na parze z trochę więcej niż połową szklanki cukru. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dwie gorzkie czekolady rozpuścić z kilkoma łyżkami śmietanki w kąpieli wodnej. Ostudzić. Połączyć czekoladę z ubitymi jajkami. W międzyczasie ubić na sztywno szklankę śmietanki kremówki z cukrem waniliowym i delikatnie połaczyć z czekoladową masą.
Biszkopt przeciąć na pół i każdą część na dwa. Nasączyć ponczem z herbaty, rumu i cytryny z cukrem
Na zmianę przekładałam kremem czekoladowym z bita śmietaną ze śmietan-fixem i cukrem waniliowym. (Tak chciał jubilat)
Na wierzch krem czekoladowy i dekoracje jak na załaczonym obrazku.
Niestety zdjęcia w przekroju niet, bo wszystko znikło w mig. Ale zapewniam, że smakowało wszystkim.