Nie widzialam tutaj tego przepisu wiec podaje, bo bardzo smaczne ciasto
Moze ktos sie skusi...
Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szkl. cukru pudru
15 dag masla
2 lyzki miodu
10 dag rodzynek
10 dag orzechow
(mozna tez uzyc gotowej masy makowej, to wtedy pomijami cukier, miod i bakalie)
Mak sparzyc, zmielic przez maszynke (mozna razem z orzechami jak kto lubi). Maslo utrzec z zoltkami i cukrem na jednolita mase. Nastepnie mase maslana wymieszac z makiem, rodzynkami, miodem, drobno posiekanymi orzechami. Na koniec dodac piane ubita z 3 bialek i delikatnie wymieszac. Mase wylozyc na papier do pieczenia w formie (25/26 cm) i piec przez okolo 30 min w temp. 180 stopni C.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
5 lyzeczek oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Bialka ubic na piane. Dodac zoltka, cukry i nadal ubijac. Nastepnie wlac olej i wsypac make z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko polaczyc. Na upieczona goraca warstwe makowa wlewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przelozyc delikatnie tak, aby biszkopt byl pod spodem, a mak na wierzchu. Ciasto ozdabiamy polewa czekoladowa.
Smacznego

Warstwa makowa:
50 dag maku
3 jajka
1 szkl. cukru pudru
15 dag masla
2 lyzki miodu
10 dag rodzynek
10 dag orzechow
(mozna tez uzyc gotowej masy makowej, to wtedy pomijami cukier, miod i bakalie)
Mak sparzyc, zmielic przez maszynke (mozna razem z orzechami jak kto lubi). Maslo utrzec z zoltkami i cukrem na jednolita mase. Nastepnie mase maslana wymieszac z makiem, rodzynkami, miodem, drobno posiekanymi orzechami. Na koniec dodac piane ubita z 3 bialek i delikatnie wymieszac. Mase wylozyc na papier do pieczenia w formie (25/26 cm) i piec przez okolo 30 min w temp. 180 stopni C.
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
5 lyzeczek oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Bialka ubic na piane. Dodac zoltka, cukry i nadal ubijac. Nastepnie wlac olej i wsypac make z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko polaczyc. Na upieczona goraca warstwe makowa wlewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przelozyc delikatnie tak, aby biszkopt byl pod spodem, a mak na wierzchu. Ciasto ozdabiamy polewa czekoladowa.
Smacznego
