Karmelkowe chrupki

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
składniki

1/4 kostki margaryny
1/2 szkl cukru
1 op ryżu preparowanego (dmuchanego) (ok. 40g)

Margarynę rozpuścić, wsypać cukier i smażyć na ostrym ogniu, aż powstanie karmel. Najpierw będzie to wyglądać jak biała piana, potem zacznie łapać kolor i należy uważać, żeby nie spalić- gdy będzie takie średniobrązowe, zdjąć z ognia i wsypać ryż, wymieszać i ostawić na chwilkę do ostygnięcia. Łyżeczką układać kupki masy na papierze do pieczenia. Trzeba to zrobić szybko, bo karmel szybko twardnieje, ale uważac też, żeby się nie poparzyć. Ostudzić ciasteczka i chrupać 8)
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
dsc076730po.png


icon_razz.gif
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Coś mi się tak przypomniało ze w dziećiństwie mama robiła coś podobnego.
Dawała chyba krówki i tofi do ryżu lub jakoś tak nazywało to się szyszki czy coś?
Muszę mamę podpytać.
Oj dzieciństwo mi się przypomina.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak, to szyszki!
mniam.gif


Robiłam też takie z masą z mleka skondensowanego, wtedy wychodzą bardziej miękkie i trochę ciągnące. Te mają tą zaletę, że bedą chrupać!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
JA robię takie szyszki z masą z krówek
lecker.gif
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
ela2225 @ 14 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=582712Coś mi się tak przypomniało ze w dziećiństwie mama robiła coś podobnego.
Dawała chyba krówki i tofi do ryżu lub jakoś tak nazywało to się szyszki czy coś?
Muszę mamę podpytać.
Oj dzieciństwo mi się przypomina.
Dokładnie,moja mama także robiła takie przysmaki ryżowe ^^"
Wszyscy wkoło się zajadali szyszkami,raz z karmelem ,raz z toffi czy też masą kajmakową
Pamiętam raz wariację z krówkami
icon_razz.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
To jak już wypróbujecie z margaryną to powiecie czy lepiej wykonać z samych krówek czy może według przepisu
fiesgrins.gif

Bo spodobały mi się te 'sysunie' bardzo
icon_mrgreen.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Nie, to absolutnie nie są klasyczne szyszki
icon_mrgreen.gif

na tamte przepis podawała z tego co pamietam Nutinka
moje zapewne przy tamtych wysiadają
ale ja je bardzo lubie za prostote wykonania
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O, dlaczego zaraz - wysiadają?
icon_wink.gif


Twoje bedą chrupać, a krówkowo-ciągnące - nie
dump.gif
o!
icon_mrgreen.gif