Składniki dla 4 –6 osob:
500 g cukini
oliwka z oliwek
ocet z wina białego lub z jabłek
czosnek
natka pietruszki bądź bazylia
sól, pieprz
1. Cukinię pokroić w plasterki około 0,5 cm grubości. Obsmażyć w oliwie z oliwek (z każdej strony około 1 - 2 minut). Ostudzić na ręczniku papierowym.
2. Układać warstwami w naczyniu bądź pojemniku z pokrywką. Każdą warstwę lekko posolić i popierzyć, skropić (lekko) octem z wina białego lub z jabłek (żadnej esencji) i posypać czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki i posiekaną natką pietruszki bądź bazylią.
Przechowywać w lodowce. Podawać z bagietką na pierwsze danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
500 g cukini
oliwka z oliwek
ocet z wina białego lub z jabłek
czosnek
natka pietruszki bądź bazylia
sól, pieprz
1. Cukinię pokroić w plasterki około 0,5 cm grubości. Obsmażyć w oliwie z oliwek (z każdej strony około 1 - 2 minut). Ostudzić na ręczniku papierowym.
2. Układać warstwami w naczyniu bądź pojemniku z pokrywką. Każdą warstwę lekko posolić i popierzyć, skropić (lekko) octem z wina białego lub z jabłek (żadnej esencji) i posypać czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki i posiekaną natką pietruszki bądź bazylią.
Przechowywać w lodowce. Podawać z bagietką na pierwsze danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.