Marynowana cukinia

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Składniki dla 4 –6 osob:

500 g cukini
oliwka z oliwek
ocet z wina białego lub z jabłek
czosnek
natka pietruszki bądź bazylia
sól, pieprz


1. Cukinię pokroić w plasterki około 0,5 cm grubości. Obsmażyć w oliwie z oliwek (z każdej strony około 1 - 2 minut). Ostudzić na ręczniku papierowym.
2. Układać warstwami w naczyniu bądź pojemniku z pokrywką. Każdą warstwę lekko posolić i popierzyć, skropić (lekko) octem z wina białego lub z jabłek (żadnej esencji) i posypać czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki i posiekaną natką pietruszki bądź bazylią.


Przechowywać w lodowce. Podawać z bagietką na pierwsze danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Ja zamarynowałam cukinię w occie. Pyyyychaaaa.....
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
o ja też , ja też . Tez pycha
icon_smile.gif

ps. a dlaczego to nie jest w zapasach?
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
o ja też , ja też . Tez pycha
icon_smile.gif

ps. a dlaczego to nie jest w zapasach?
Nazwalam cukinie "marynowana", bo powinno sie ja skropic lagodnym octem w celu nadania lekko kwaskowatego smaku.
Nie jest to typowe marynowanie. W ten sposob przygotowana cukinie mozna przechowywac w lodowce 10 do 14 dni.
Dlatego nie umiescilam tego przepisu w zapasach.

Marga