Chleb żytni z ziarnami zbóż, dla koneserów ;-)

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Bardzo smaczny i zdrowy
lecker.gif
: z ziarnami orkiszowymi i słonecznikiem.
Chleb__ytni_z_ziarnami_zbó___dla_koneserów.jpg
 

Załączniki

  • Chleb__ytni_z_ziarnami_zbó___dla_koneserów.jpg
    Chleb__ytni_z_ziarnami_zbó___dla_koneserów.jpg
    437.7 KB · Wyświetleń: 0

Sayuri

Member
Mar 9, 2014
35
0
0
upiekłam, i nie wie, czy zrobiłam coś źle czy nie, ale mimo długiego wyrastania (9,5 h) i ładnego wyrośnięcia, wyszedł strasznie zbity w porównaniu do waszych ze zdjęć i ciężko się go kroi :<
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Twoj zakwas musi byc super aktywny, aby udzwignac dodane do ciasta ziarna i dac porowata strukture.
Po upieczeniu pieczywo zytnie musi odpoczac 24-48 godzin aby latwo dalo sie kroic.
 

Sayuri

Member
Mar 9, 2014
35
0
0
Może super aktywny to on nie był, ale na pewno do leniuchów nie należy
icon_smile.gif

Mam nadzieję, że to, że go nadkroiłam go nie popsuło i da radę go jutro rano ładnie pokroić
icon_smile.gif
Dziękuję za wskazówkę, wszędzie zwykle było napisane &quot;kroić po całkowitym ostudzeniu&quot;, nie znajdywałam nic bardziej konkretnego
icon_razz.gif