IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

11 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Mini panettone
Malgosimi
post 2 Feb 2006, 21:01
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231





Przepis szybki i przyjemny. Efekt przepyszny , w srodku są puszyste, lekkie, mniam. Pieczone w wysmarowanych formach od muffinkow maja bardzo wygodną wielkość.
Wychodzą wysokosci 1,5 foremki muffnkowej

Dzień wczesniej 1/2 szklanki rodzynek (najlpeiej tych bursztynowych miękciejszych ;) ) i kandyzowanej skórki pomaranczowej (oczywoscie najlepiej własnej roboty) zalewamy rumem (ja mam rum 80% z Austrii), ew. jakims innym alkoholem.

robimy też miksturę
1/4 szklanki maki, 1/4 szklanki mleka + szczypta drożdży (nie za duza, żeby ciasto nie leciało drożdżami) - Miksturę foliujemy, odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce a potem wkładamy do lodowki.

Następnego dnia
do mikstury dodajemy:
1/4 szklanki wody w której rozpuszczamy bardzo czubatą łyzkę cukru białego i bardzo czubatą jasnobrązowego i 1 łyzeczkę drożdzy instant.

miksujemy to wszystko z:
1 jajkiem + 2 żółtkami rozkłóconymi
szczyptą soli
startą skórką z cytryny
3 łyzkami amaretto
1,5-2 szklanki mąki (zalezy od mąki, ja wolę dość luzne ciasto - bo i tak sie piecze w foremkach - ale oczywiscie nie lejące)

Miksujemy hakiem lub wyrabiamy ręką. Zostawiamy na 15 minut, żeby odpoczęlo/ Następnie dodajemy
140 g masła w temperaturze pokojowej (ale jeszcze zwartego, nie takiej paci!). WYrabiamy ok 10-15 minut.
Dodajemy bakalie (odsączone)

Przykrywamy folia i zostawiamy na 2 godziny. Nastepnie przekładamy do foremek muffinowych i czekamy ze 2 godziny, aż prawie podwoją objętość (czyli dorosną do konca foremki mniej wiecej)

przed peiczeniem smarowac rozkłóconym jajkiem.
pieczemy 30-35 minut w 175 st. Od razu wyjmujemy i stawiamy na kratke do odparowywania

Lukier robiłam taki :1 szklanka cukru pudru+ 1 łyżka mleka+ kropla olejku waniliowego + killka kropel soku z cytryny. Jest pyszny, ładnie zastyga i strzykawką- dekoratorem z długa koncówką wygodnie wychodzi we wzorki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 2 Feb 2006, 22:12
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Czy ta ilość jest podana na 12 mufinek?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 2 Feb 2006, 23:05
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



no tak mniej więcej - trochę ciężko zaadaptowac przepis na duża babę do muffinek, żeby nie pisac 1 i 1/16 szklanki maki... w razie czego zostanie i mozna obok upiec luzem, albo jak będzie na oko za mało (ja dopełniam do 2/3 wysokosci foremki) to zrobic 11.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 3 Feb 2006, 14:41
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



oooo żeszzzz
a ja chce schudnąć do wiosny!!!!!!
Od jutra,
dzisiaj jakieś ciasto muszę, no muszę drożdżowe zrobić!
Małgosimi - jestes WIELKA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 3 Feb 2006, 14:51
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.364
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Ja też mam wielką ochotę na to ciacho i śliczna dekoracja,a Małgosimi

ma za przepis+zdjęcie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 3 Feb 2006, 14:54
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



drozdzowe to ze wszystkichciast i tak najbardziej dietetyczne sa - cos w koncu trzeba jesc - tak sobie mowie

dziekuje za komplementy

Lukier robiłam taki :1 szklanka cukru pudru+ 1 łyżka mleka+ kropla olejku waniliowego + killka kropel soku z cytryny. Jest pyszny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 3 Feb 2006, 15:17
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



CYTAT(Malgosimi)
drozdzowe to ze wszystkichciast i tak najbardziej dietetyczne sa - cos w koncu trzeba jesc - tak sobie mowie

Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 3 Feb 2006, 15:37
Post #8


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



zaczelam juz wyrobnictwo mikstura gotowa, jutro pieczenie zdjecie skutecznie do mnie przemowilo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 3 Feb 2006, 15:44
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Dodałam do ulubionych kusicielko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 3 Feb 2006, 15:51
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



róbcie róbcie, bo są pyszne i naprawdę łatwe

oczywiscie dodwatki smakowe mozna dostosować do własnych upodobań. Podobnie jak czas wyrastania - w zaleznosci od temperatury w pokoju. Jesli bedzie trzeba, - to nalezy dosypac maki- zeby ciasto miało ładną konsystencje, było miekkie, błyszczace, absolutnie nie twarde i zwarte (jak na pizze), ale tez nie lejące, takie zeby mozna nałozyć do foremeczek. Dlatego lepiej najpierw dac te 1,5 szklanki mąki (lub ciut wiecej)i potem dosypywac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Feb 2006, 11:20
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.364
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



rosną ,jak wyciągnę chleb to one są w kolejce do piekarnika
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 4 Feb 2006, 12:28
Post #12


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.435
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



gotowe bardzo delikatne, pyszne, dziekuje!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 4 Feb 2006, 12:42
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



jak patrzę na to zdjęcie, to żałuję, że już dzisiaj upiekłam coś innego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Feb 2006, 14:30
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.364
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Liska)
jak patrzę na to zdjęcie, to żałuję, że już dzisiaj upiekłam coś innego icon_smile.gif


no ,żałuj bo łatwe,mniam,
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 4 Feb 2006, 15:42
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.697
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Małgosimi, można na zakwasie piec? Mam go sporo, już upiekłam chleb i jeszcze mi zostało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 4 Feb 2006, 15:57
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Strasznie mi sie spodobały, takie drożdżowe muffinko-bułeczko-babeczki
pannettone nigdy nie jadłam ani nie robiłam, ale na te chyba się skuszę w najbliższym czasie 8)
Malgosimi, zdjęcie przeapetyczne :!:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 4 Feb 2006, 17:35
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Paulinka, Liska - dziękuję w imieniu mojego Elfa (czyli aparatu)
Buka - ja bym na zakwasie nie robila, to ma byc lekkie i delikatne ciasto
Margot - czyli smakuje?

Owieczko - pieknie pieknie pieknie! Super że zrobilas zdjecie po rozkrojeniu, bo ja o tym nie pomyslalam!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 4 Feb 2006, 19:01
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.364
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Malgosimi)
Margot - czyli smakuje?

:


jasne, mało pracy, bardzo dobry efekt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 4 Feb 2006, 19:27
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Go to the top of the page
 
+Quote Post
amatorka
post 5 Feb 2006, 10:52
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 315
Dołączył: 25-September 05
Skąd: gliwice
Użytkownik nr: 782



Jest to najdelikatniejsze, mięciutkie ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek upiekłam. Chociaż robiłam je wczoraj wieczorem to dziś rano w lodówce znalazłam ..... miksturkę, o której wczoraj zapomniałam . Ale w niczym to nie przeszkodziło, są naprawdę super pyszne. Jest zdjęcie, ale mam b. wolny bezprzewodowy internet GPRS więc zamieszczę później.
Dzięki za przepis!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

11 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th April 2019 - 13:34