Mini panettone

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
54bg.jpg


Przepis szybki i przyjemny. Efekt przepyszny , w srodku są puszyste, lekkie, mniam. Pieczone w wysmarowanych formach od muffinkow maja bardzo wygodną wielkość.
Wychodzą wysokosci 1,5 foremki muffnkowej

Dzień wczesniej 1/2 szklanki rodzynek (najlpeiej tych bursztynowych miękciejszych ;) ) i kandyzowanej skórki pomaranczowej (oczywoscie najlepiej własnej roboty) zalewamy rumem (ja mam rum 80% z Austrii), ew. jakims innym alkoholem.

robimy też miksturę
1/4 szklanki maki, 1/4 szklanki mleka + szczypta drożdży (nie za duza, żeby ciasto nie leciało drożdżami) - Miksturę foliujemy, odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce a potem wkładamy do lodowki.

Następnego dnia
do mikstury dodajemy:
1/4 szklanki wody w której rozpuszczamy bardzo czubatą łyzkę cukru białego i bardzo czubatą jasnobrązowego i 1 łyzeczkę drożdzy instant.

miksujemy to wszystko z:
1 jajkiem + 2 żółtkami rozkłóconymi
szczyptą soli
startą skórką z cytryny
3 łyzkami amaretto
1,5-2 szklanki mąki (zalezy od mąki, ja wolę dość luzne ciasto - bo i tak sie piecze w foremkach - ale oczywiscie nie lejące)

Miksujemy hakiem lub wyrabiamy ręką. Zostawiamy na 15 minut, żeby odpoczęlo/ Następnie dodajemy
140 g masła w temperaturze pokojowej (ale jeszcze zwartego, nie takiej paci!). WYrabiamy ok 10-15 minut.
Dodajemy bakalie (odsączone)

Przykrywamy folia i zostawiamy na 2 godziny. Nastepnie przekładamy do foremek muffinowych i czekamy ze 2 godziny, aż prawie podwoją objętość (czyli dorosną do konca foremki mniej wiecej)

przed peiczeniem smarowac rozkłóconym jajkiem.
pieczemy 30-35 minut w 175 st. Od razu wyjmujemy i stawiamy na kratke do odparowywania

Lukier robiłam taki :1 szklanka cukru pudru+ 1 łyżka mleka+ kropla olejku waniliowego + killka kropel soku z cytryny. Jest pyszny, ładnie zastyga i strzykawką- dekoratorem z długa koncówką wygodnie wychodzi we wzorki.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no tak mniej więcej - trochę ciężko zaadaptowac przepis na duża babę do muffinek, żeby nie pisac 1 i 1/16 szklanki maki... w razie czego zostanie i mozna obok upiec luzem, albo jak będzie na oko za mało (ja dopełniam do 2/3 wysokosci foremki) to zrobic 11.
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
oooo żeszzzz
a ja chce schudnąć do wiosny!!!!!!
Od jutra,
dzisiaj jakieś ciasto muszę, no muszę drożdżowe zrobić!
Małgosimi - jestes WIELKA
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
drozdzowe to ze wszystkichciast i tak najbardziej dietetyczne sa - cos w koncu trzeba jesc - tak sobie mowie :lol:

dziekuje za komplementy :mrgreen:

Lukier robiłam taki :1 szklanka cukru pudru+ 1 łyżka mleka+ kropla olejku waniliowego + killka kropel soku z cytryny. Jest pyszny.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dodałam do ulubionych kusicielko :lol:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
róbcie róbcie, bo są pyszne i naprawdę łatwe

oczywiscie dodwatki smakowe mozna dostosować do własnych upodobań. Podobnie jak czas wyrastania - w zaleznosci od temperatury w pokoju. Jesli bedzie trzeba, - to nalezy dosypac maki- zeby ciasto miało ładną konsystencje, było miekkie, błyszczace, absolutnie nie twarde i zwarte (jak na pizze), ale tez nie lejące, takie zeby mozna nałozyć do foremeczek. Dlatego lepiej najpierw dac te 1,5 szklanki mąki (lub ciut wiecej)i potem dosypywac.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,641
2,944
113
Małgosimi, można na zakwasie piec? Mam go sporo, już upiekłam chleb i jeszcze mi zostało.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Strasznie mi sie spodobały, takie drożdżowe muffinko-bułeczko-babeczki :lol:
pannettone nigdy nie jadłam ani nie robiłam, ale na te chyba się skuszę w najbliższym czasie 8)
Malgosimi, zdjęcie przeapetyczne :!:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Paulinka, Liska - dziękuję w imieniu mojego Elfa (czyli aparatu)
Buka - ja bym na zakwasie nie robila, to ma byc lekkie i delikatne ciasto
Margot - czyli smakuje?

Owieczko - pieknie pieknie pieknie! Super że zrobilas zdjecie po rozkrojeniu, bo ja o tym nie pomyslalam! :dump:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:mrgreen: