IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto z jabłkami
Gusia
post 4 Feb 2006, 22:25
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



250g margaryny
2 szklanki cukru
6 jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
4-5 duzych jabłek

Składniki na tortownicę o średnicy 30 cm.
Margarynę utarłam z cukrem, następnie dodawałam po 1 jajku i dalej ucierałam, dodałam proszek do pieczenia, makę i dokładnie wszystko połączyłam. Jabłka obrałam i podzieliłam na cząstki. Wylałam ciasto do tortownicy i poukładałam na wierzchu cząstki jabłek. Piekłam 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcelina
post 5 Feb 2006, 10:20
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.714
Dołączył: 16-September 04
Skąd: Mazowsze
Użytkownik nr: 48



Nie było za słodkie ciasto ? Dwie szklanki cukru to duzo, nawet jeśli jabłka byly kwaśne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 5 Feb 2006, 10:44
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



To chyba duza tortownica, czy tak ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gusia
post 5 Feb 2006, 10:48
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.907
Dołączył: 28-September 04
Użytkownik nr: 104



Dla nas ciasto nie było za słodkie, przede wszystkim nie posypywałam z wierzchu ciasta cukrem pudrem. Tortownica faktycznie duża, największa jaką mam w domu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 5 Feb 2006, 10:49
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Kurcze, dopiero teraz doczytalam, ze podalas rozmair tortownicy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adria
post 5 Feb 2006, 11:07
Post #6


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.641
Dołączył: 2-December 05
Skąd: Świętokrzyskie
Użytkownik nr: 1.042



no niewiem, ja daję do ciasta pół szklanki cukru i jest dość słodkie a co dopiero 2 to już jest sam miodek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 5 Feb 2006, 11:12
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(Adria)
no niewiem, ja daję do ciasta pół szklanki cukru i jest dość słodkie a co dopiero 2 to już jest sam miodek

To daj pol, jak lubisz mniej slodkie. Wszystko zalezy od ilosci innych skladnikow. to w sumie duze ciasto. Jablka tez sa rozne.

Osobiscie nie lubie maloslodkich ciast, zwlaszcza z owocami...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 5 Feb 2006, 14:21
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Moja Mama do ciast na dużą tortownicę też często daje 2 szkl cukru i jest ok.
Ja osobiście ten przepis znam bez jabłek jako babka pieczona w keksówce chyba jeszcze sie nie zdarzyło, żeby nie wyszła
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 5 Feb 2006, 14:25
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.713
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Jak ciasto to musi być słodkie... Nie ma bata ;)

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 10th December 2019 - 11:25