Ciasto z rabarbarem

morela70

Member
Wrz 19, 2004
50
0
0
Wiem, że czas rabarbaru już minął ale uważam, że przepis jest wart odnotowania :mrgreen:
4 całe jajka + 1 szklanka cukru - ubić do gęstości śmietany
dodać:
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
- delikatnie wszystko wymieszać
wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką
Na ciasto wysypać około 80 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obierać!), posypać lekko cynamonem (niekoniecznie), na sam wierzch posypać GRUBO cukrem kryształem (około 1 szklanki), można dodać cukier waniliowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni około 50 minut.
Ja ostatnio zrobiłam "podstawę" ciasta ze śliwkami - wtedy bez "czapy" cukrowej i wyszło pycha
Ciasto pasuje też do wiśni i malin - jest mięciutkie i dobrze trzyma wilgoć.
Maliny i wiśnie posypuję cukrem pudrem.
 

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Własnie nadchodzi czas rabarbarowy.
Więc do dzieła na niedzielę jak znalazł.
Lęcę na działkę po rabarbar
 

beciaw2

Member
Sie 11, 2005
613
0
0
Tym ciastem poczęstowała mnie Miranda. Bardzo mi smakowało, jak mój mąż określił- prawdziwy domowy kwaskowy placek z rabarbarem.
Zrobię w weekend.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
robiłam w ub sezonie
bardzo smaczne ciasto