pieczen rzymska-wege

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
100g granulatu sojowego
400ml goracego bulionu
300g szpinaku mrozonego
200g tofu
100g pieczarek
1 cebula w kosteczke
50g maki
2 lyzki oliwy
3 lyzki platkow drozdzowych(nie wiem czy do dostatnia w Polsce, to takie suche wiorka dobrze przyprawione)
sol,pieprz

-granulat sojowy zalewamy goracym bulionem zostawiamy na 10 minut-
ja zamienilam to zmielonym ziarnem mlodej pszenicy zalanym bulionem(Gruenkern)

-cebule na szklisto poddusic na oliwie dodac szpinak, dusic az sie rozwali
-tofu rozgniesc widelcem(ja dalam do malaksera)
-pieczarki pokroic w kawaleczki

wymieszac wszystkie skladniki na jednolita mase, doprawic sola pieprzem
wylozyc do naczynia zaroodpornego, wygladzic
wlozyc do piekranika nagrzanego na 150° i piec 45 minut


podawac z sosem:

1 cebula w kosteczke
2 lyzki oliwy
2 lyzki maki
1 zabek czosnku przecisniety
1/2 l bulionu warzywnego
1-2 lyzki sosu sojowego
sol pieprz

cebule podsmazyc na oleju ok. 5 minut, dodac make i smazyc 5-10 minut
az wszystko bedzie ciemno brazowe, mieszac!!!!!!!
dodac zabek czosnku przecisniety i troszke jesze podsmazyc
pomalu dolewac bulion i gotowac na malym ogniu 10 minut

sos przelac przez sito(ja zmiksowalam) dodac sos sojowy sol i pieprz

:smacznego:

ten sos smakuje naprawde wybornie, troche jak taki sos spod pieczeni ;)

a tu zdjatko

2430.jpg
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot, te platki to maja wlasciwosci smakowe no i maja bardzo duzo witamin i troche spajaja jedzonko
zastap moze troszke bulki tartej no i sos sojowy bedzie smakowo dobry
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Carbo... dzięki za przepis.
Dałam po połowie sosu sojowego i bułki tartej
Muszę kupić te płatki
icon_smile.gif

Dałam granulat sojowy bo te ziarna młodej pszenicy to chyba tylko w Niemczech
Ja nie lubię proteiny sojowej ,ale w tej potrawie smakuje wyśmienicie :mrgreen:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ciesze sie ze smakuje!

no wlasnie, ja za soja tez nie przepadam dlatego tez to ziarno

a jak takie ziarno sie nazywa w Posce? taka mlaoda zielona pszenica?
u nas to Gruenkern