Bakłażan z ziemniakami po hindusku

skrzacik

Member
Lut 11, 2006
47
0
0
Bakłażan z ziemniakami po hindusku

2 małe bakłażany
6-8 małych ziemniaków
oliwa
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru w proszku
0,5 łyżeczki papryki chili
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego (lub utłuczonego) kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
sól lub sos sojowy

Bakłażany pokroić posolić i zostawić przez pół godziny. Przepłukać. Odsączyć. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Wszystkie przyprawy (za wyjątkiem soli) wymieszać i chwilę (ok. 5 sekund) przeprażyć na patelni (na odrobinie oleju), dodać bakłażany i ziemniaki - przesmażyć, aż lekko się zrumienią, dolać odrobinę wody, soli (lub sosu sojowego), wymieszać. W razie potrzeby podlewać wodą. Dusić do momentu, aż ziemniaki zmiękną, na chwilę przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać z ryżem.