Żurek wegetariański
Butelka żurku
ziemniaki (po 2 lub 3 na osobę)
pieprz, ziele angielkie, liść laurowy, majeranek (tego ostatniego dużo)
1 łyżka masła
czosnek (ja daję trzy duże ząbki, ale to kwesta smaku)
sól
Ziemniaki oprószyć lekko pieprzem, dodać ziele i listek laurowy, zalać zimną wodą i gotować do miekkości. Nie odlewać! Rozgnieść je w garnku (na drobne kawałki, ale nie na miazgę). Dodać żur, zagotować. Przyprawić majerankiem, masłem i rozgniecieonym czosnekiem. Posolić do smaku.
Butelka żurku
ziemniaki (po 2 lub 3 na osobę)
pieprz, ziele angielkie, liść laurowy, majeranek (tego ostatniego dużo)
1 łyżka masła
czosnek (ja daję trzy duże ząbki, ale to kwesta smaku)
sól
Ziemniaki oprószyć lekko pieprzem, dodać ziele i listek laurowy, zalać zimną wodą i gotować do miekkości. Nie odlewać! Rozgnieść je w garnku (na drobne kawałki, ale nie na miazgę). Dodać żur, zagotować. Przyprawić majerankiem, masłem i rozgniecieonym czosnekiem. Posolić do smaku.