Zupa z czerwonej soczewicy i selera
0,5 kg soczewicy
1 średni seler
kilka ząbków czosnku
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki
majeranek
łyżka masła lub oliwy
Soczwicę i pokrojny w grubą kostkę seler zalać zimną wodą, dodać natkę i gotować do miekkości. Posypać majerankiem. Rozgnieść lub zmikoswać, dodać masło lub oliwę i rozgnieciony czosnek. Posolić do smaku.
0,5 kg soczewicy
1 średni seler
kilka ząbków czosnku
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki
majeranek
łyżka masła lub oliwy
Soczwicę i pokrojny w grubą kostkę seler zalać zimną wodą, dodać natkę i gotować do miekkości. Posypać majerankiem. Rozgnieść lub zmikoswać, dodać masło lub oliwę i rozgnieciony czosnek. Posolić do smaku.