Zupa dyniowo-kokosowa

skrzacik

Member
Lut 11, 2006
47
0
0
Zupa dyniowo-kokosowa

3 kg dyni
oliwa z oliwek
cebula, 3 ząbki czosnku
przyprawy: świeży imbir (ok. 2 cm), kolendra w ziarnach, kozieradka, czarna gorczyca, kurkuma, kmin rzymki, ostra papryka
cytryna
puszka mleka kokosowego (250 ml)

Do wrzącej wody dodać pokrojoną i obraną dynię, gotować do miekkości. W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek, cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Chwilę smażyć, a potem wrzucić do granka z ugotowaną dynią. Posypać pieprzem, posolić, wcisnąć sok z cytryny. Całość zmiksować, na koniec wlać mleko kokosowe.

Zupa jest rewelacyjna! Uwielbiam jej smak i ma zabójczy kolor (choć to zależy od rodzaju dyni).

A tak w ogóle, to gdzie tu mozna się przywitać? I czy w ogóle? 8) ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Chciałam Ci pomóc i podać link do wątku powitalnego ale widzę, że już sama dotarłaś :mrgreen:

Ja jednak powitam Cię tutaj i pewnie będę czerpać inspirację do gotowania (bezmięsna jestem ;) ).

Zatem witaj i baw się z nami dobrze :mrgreen:

:cheers:
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
a ja mam sugestię
wrzuć te zupę do zup
icon_smile.gif