Zupa dyniowo-kokosowa
3 kg dyni
oliwa z oliwek
cebula, 3 ząbki czosnku
przyprawy: świeży imbir (ok. 2 cm), kolendra w ziarnach, kozieradka, czarna gorczyca, kurkuma, kmin rzymki, ostra papryka
cytryna
puszka mleka kokosowego (250 ml)
Do wrzącej wody dodać pokrojoną i obraną dynię, gotować do miekkości. W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek, cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Chwilę smażyć, a potem wrzucić do granka z ugotowaną dynią. Posypać pieprzem, posolić, wcisnąć sok z cytryny. Całość zmiksować, na koniec wlać mleko kokosowe.
Zupa jest rewelacyjna! Uwielbiam jej smak i ma zabójczy kolor (choć to zależy od rodzaju dyni).
A tak w ogóle, to gdzie tu mozna się przywitać? I czy w ogóle? 8)
3 kg dyni
oliwa z oliwek
cebula, 3 ząbki czosnku
przyprawy: świeży imbir (ok. 2 cm), kolendra w ziarnach, kozieradka, czarna gorczyca, kurkuma, kmin rzymki, ostra papryka
cytryna
puszka mleka kokosowego (250 ml)
Do wrzącej wody dodać pokrojoną i obraną dynię, gotować do miekkości. W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek, cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Chwilę smażyć, a potem wrzucić do granka z ugotowaną dynią. Posypać pieprzem, posolić, wcisnąć sok z cytryny. Całość zmiksować, na koniec wlać mleko kokosowe.
Zupa jest rewelacyjna! Uwielbiam jej smak i ma zabójczy kolor (choć to zależy od rodzaju dyni).
A tak w ogóle, to gdzie tu mozna się przywitać? I czy w ogóle? 8)