Zapiekanka a la "Tortilla Española"
Wszystkie składniki daję zazwyczaj na oko, ale podam w przybliżeniu.
6 ziemniaków
duża cebula
papryka czerwona
6 dużych pieraczek
3 jajka
świeży tymianek
olej
sól, pieprz
Ziemniaki obrać (jeśli są młode, to nie) i pokroić na talarki. Obsmażyć na patelni i rozłożyć na wysmarowanej oliwą brtfance. Parykę pokroić na płaskie kawałki i również obsmażyć, żeby skóra się przyrumieniła. Ułożyć ją na ziemniakach. Ten sam proces powtórzyć z cebulą i pieczarkami (pieczarki muszą być na wierzchu). Każdą warstwę solić i pieprzyć i posypać świeżym tymiankiem. Brytfankę przykryć srebrną folią i wstawić do piekarnika na jakies 20 minut. Kiedy wszystko już będzie miękkie, wylać na wierzch rozbełtane 3 jajka i piec przez 5 minut bez przyrywania folią.
Ja akurat nie jem sera i nabiału w ogóle, ale oczywiście można posypać serem jak ktoś chce.
Wszystkie składniki daję zazwyczaj na oko, ale podam w przybliżeniu.
6 ziemniaków
duża cebula
papryka czerwona
6 dużych pieraczek
3 jajka
świeży tymianek
olej
sól, pieprz
Ziemniaki obrać (jeśli są młode, to nie) i pokroić na talarki. Obsmażyć na patelni i rozłożyć na wysmarowanej oliwą brtfance. Parykę pokroić na płaskie kawałki i również obsmażyć, żeby skóra się przyrumieniła. Ułożyć ją na ziemniakach. Ten sam proces powtórzyć z cebulą i pieczarkami (pieczarki muszą być na wierzchu). Każdą warstwę solić i pieprzyć i posypać świeżym tymiankiem. Brytfankę przykryć srebrną folią i wstawić do piekarnika na jakies 20 minut. Kiedy wszystko już będzie miękkie, wylać na wierzch rozbełtane 3 jajka i piec przez 5 minut bez przyrywania folią.
Ja akurat nie jem sera i nabiału w ogóle, ale oczywiście można posypać serem jak ktoś chce.