Kapusta po bawarsku

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
przepis na tradycyjna kapuste po bawarsku

800g kapusty bialej poszatkowanej na cienkie paseczki
1 cebula w kosteczke
1 lyzeczka masla
200ml wrzacego bulionu
6 lyzek octu(ja dalam wiecej)
6 lyzek oleju
1 lyzka mielonego kminku(mozna nie dawac, jak kto lubi)
1 lyzeczka cukru
sol, mielony bialy pieprz

kapuste wymieszac z cebula, posolic i zostawic na pare minut
maslo rozstopic w rondlu, dodac kapuste, pare razy zamieszac(nie smazyc!!)
zalac goracym bulionem, zdjac z ognia
z octu, oleju, kminku, pieprzu i cukru ubic sos, polac goraca kapuste
zostawic najlepiej na 1 dzien do przegryzienia

:smacznego:

taka kapustke podawalam ostatnio do domowego kebaba, zrobilam za malo bo myslalam ze nikt nie bedzie jadl, a goscie z miski jednym widelcem wyzerali :oops: :lol:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Carbo, bulion ma być warzywny, czy jakiś mięsny?
Bardzo mi się podoba ten przepis.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Carbo, a ta kapusta ma być chrupka (jak w surówce) czy raczej przypominać zasmażaną?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja chyba mozna do sloikow jak ma ocet?
gruebel_2.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0