Bananowe tarty tatin wg Konemanna

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Bananowe tarty tatin wg Konemanna (4 sztuki)

160 g miałkiego cukru
1/4 łyżeczki soku cytrynowego
4 banany
1/2 porcji kruchego ciasta ( https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5...ighlight=kruche )

1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Umieścic na blasze 4 wysmarowane masłem, okrągłe foremki do ciasteczek (10 cm srednicy, 3 cm wysokosci). Wstawić do lodówki do schłodzenia.
2.Obok kuchenki przygotować płaską patelnię wypełnioną zimną wodą. Rozpuścić cukier w 2 łyżkach wody w rondlu o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny i gotować, nie mieszając, do uzyskania złotego koloru. Zanurzyć spód rondla w zimnej wodzie, żeby przerwać proces gotowania, i natychmiast wyjąć. Wlewać karmel do foremek, obracając nimi, aby dno pokryło się równomiernie. Karmel szybko twardnieje, dlatego trzeba pracować szybko, a jednoczesnie ostrożnie, żeby się nie poparzyć.
3. Obrać banany, pokrooić na 2- centymetrowe plasterki. Ułożyć je jak najciaśniej w foremkach z karmelem.
4. Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykroić krązki o średnicy foremek. Umieścić je na bananach i nakłuć widelcem. Chłodzić w lodówce 20 minut, piec 30 minut. Wyjąć na talerzyki i podawać gorące.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Mmmm, tylko ta ekwilibrystyka z patelnią ...