Kluski drożdzowe gotowane na parze*

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Pyszne, najedliśmy się jak bąki

a to dowód, że je jadłam :mrgreen:

728.jpg
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Metoda wykrawania szklanka jest jak najbardziej profesjonalna :mrgreen: ciesze się wam smakują :wink:
 

silencia

Member
Wrz 13, 2004
814
0
0
są rewelacyjne..... robiłam je z gulaszem i na słodko z jagodami
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Też zrobiłam te kuleczki - pampuchy drożdżowe. Wrzuciłam wszystko do automatu do chleba i dałam program na wyrabianie i rośnięcie ciasta, potem zrobiłam kulki i na tackę z folią i siup do zamrażalnika (bo to robiłam już późnym wieczorem). Na drugi dzień do gara na parę i były na obiadek z sosikiem mięsnym lub jogurtem. Rodzina powiedziała, że są o niebo lepsze od kupowanych i że innych juz nie będzie jadła, tylko te robione przeze mnie.
Dzięki Iguano za przepis.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
a swoją drogą ciekawe jak robią to profesjonaliści? :dump: na pewno mają olbrzymi, płaski gar, odpowiednią materię naciągniętą tak by kluski nie przytulały się za bardzo do siebie podczas gotowania :mrgreen:
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ekhm, czy mogłabym poprosić o przybliżenie mi techniki gotowania na parze. Nigdy tego nie robiłam, ale z tego, co tu wyczytałam, to naciąga się gazę na gar i na to kładzie kluchy. I teraz tak: ile czasu mają się parzyć, czy nie przywierają do gazy?
Kasia
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
nie powinny przywierać, no może troszeczkę :wink: ja pakuję kluchy na gazę i przykrywam miską i tam sobie siedzą tak kilka minut, taką powiedzmy dłuższą chwilę (one w tym czasie sobie rosną).
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
To zaskoczę rodzinkę i uwarzę im te kluchy. U nas czegoś takiego nigdy się nie jadło, ale wygląda tak smakowicie, że spróbuję. Trzymajcie kciuki, żeby wyszły
icon_smile.gif

Kasia
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
pytanie mam , bulki na parze( jak ja to nazywam
icon_smile.gif
) robie od bardzo dawna, dzisiaj jednak po raz pierwszy z tego przepisu i mam pytanko:

JAzazwyczaj robie na sciereczce( i na garnku gotujacym sie pod przykryciem sobie je paruje:) Mam jednak problem bo ostatnio wychodza mi po brzegach gotowe a w srodku surowe
:dump: :dump: :roll: No i co zrobic zebycale dobre wyszly- robic mniejsze kulki??