- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0
Indyk w gruszkach (10 porcji - na duuuuży obiad rodzinny )
- duża pierś indyka (1,5-2 kg)
- puszka gruszek w syropie
- 3 łyżki brandy
- kostka rosołu drobiowego winiary
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki rodzynek
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- łyżeczka mąki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W rondlu rozgrzej olej, obrumień mięso ze wszystkich stron, następnie dodaj: sok wyciśnięty z pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz, brandy i masło. Wszystkie składniki duś pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie obracając mięso. Obraną marchew pokrój w plasterki, włóż do osobnego rondla, podlej sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osól, dodaj łyżeczkę masła i duś około 15 minut (marchew powinna pozostać jędrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodaj rodzynki i resztę posiekanego czosnku. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia Wystudzone mięso pokrój w piastry i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Udekoruj - wedle uznania -połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu. Do sosu dodaj łyżeczkę mąki, całość wymieszaj i polej mięso. Na pół godziny przed podaniem wstaw indyka do piekarnika i podgrzej w temperaturze 170°C. Tak przyrządzone mięso podawaj bez dodatków.
Robiłam, polecam.
Szkoda, że nie posiadam cyfrówki, bo wkeiłabym Wam zdjęcie
- duża pierś indyka (1,5-2 kg)
- puszka gruszek w syropie
- 3 łyżki brandy
- kostka rosołu drobiowego winiary
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki rodzynek
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- łyżeczka mąki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W rondlu rozgrzej olej, obrumień mięso ze wszystkich stron, następnie dodaj: sok wyciśnięty z pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz, brandy i masło. Wszystkie składniki duś pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie obracając mięso. Obraną marchew pokrój w plasterki, włóż do osobnego rondla, podlej sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osól, dodaj łyżeczkę masła i duś około 15 minut (marchew powinna pozostać jędrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodaj rodzynki i resztę posiekanego czosnku. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia Wystudzone mięso pokrój w piastry i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Udekoruj - wedle uznania -połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu. Do sosu dodaj łyżeczkę mąki, całość wymieszaj i polej mięso. Na pół godziny przed podaniem wstaw indyka do piekarnika i podgrzej w temperaturze 170°C. Tak przyrządzone mięso podawaj bez dodatków.
Robiłam, polecam.
Szkoda, że nie posiadam cyfrówki, bo wkeiłabym Wam zdjęcie