Chleb staropolski

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Lisko, bardzo dziekuje za kolejny przepis na pyszny chlebek.
Jego smak to idealny moim zdaniem "kompromis" miedzy chlebem razowym a bialym zytnim.
Robi sie bezproblemowo, pieknie wyrasta. Po prostu jest swietny
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Lisko, dotąd robiłam chlebek dodając drożdże suche, a dzis mam świeże i trochę mnie przystopowało. W przepisie 6 g jest, ale to chyba 6 dkg?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
: Na opakowaniu 7 g drozdzy suchych Oetkera pisze, że zastepują 25 g mokrych. Jeżeli mam dać pół opakowania suchych czyli ok. 3 g, to nie jest to 6 g mokrych, tylko dwa razy tyle. Ale chlebek juz upieczony, pachnie w całym domu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Drożdże tutejsze, a dałam pół kosteczki 40 g czyli 20 g Zaszalałam, ale kaloryfery nie grzały i w domu chłodno. Rosło jednak piorunem i dobrze, że przypilnowałam, bo miałabym chlebek "w deseczkę" gdyby opadł. Już zdążyliśmy zjeść poł bocheneczka z samym masłem i solą. Jest przepyszny.
Lisko, dzieki za ten chlebek
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
No właśnie w niektórych mądrych ksiażkach chlebowych piszą, żeby w przypadku zamiany drożdży suchych na mokre podwjać ilość i ja tak robię. Nie wiem, być może te zagramaniczne drożdże są mocniejsze od naszych i mniej ich trzeba?

A ile ich ostatecznie dodałaś?
icon_smile.gif
Czyli jak w przepisie jest 2 g suchych, to dawac 4 g świeżych?

Jak piekę ten chleb ze świeżymi drożdżami, to daję wg przepisu 6 g - udaje się znakomicie (ostatnio wczoraj
icon_smile.gif
).
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,614
2,891
113
Następnym razem też dam wg przepisu. Zdawało mi się, że taka mikroskopijna ilość nie da rady ruszyć bigę.
Co do zamiany suchych na mokre, to trzeba poczytać na opakowaniu suchych. Każdy producent ma swoje zalecenia.
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Ja też raczej zaniżam ilość drożdży.

Ale jak TEN chleb zrobic bez drożdży? Wymieszać mąkę z wodą a po jakimś czasie (jakim :roll: ) dodać zakwas i resztę składników? Chyba byłby to całkiem inny chleb...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,333
1,401
113
A to mój dzisiejszy chleb staropolski robiony dokładnie wg przepisu, tylko zakwas pół na pół żytni i pszenny

0604250004407bb.jpg


0604250005037bt.jpg
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,333
1,401
113
Wszystko zgodnie z przepisem, czyli do bigi 3g drożdży instant. Tylko zakwas pszenno-żytni.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
chce zrobic ten chleb na weekend, lecz nie mam zakwasu
icon_sad.gif

czy jak dzis taki zakwas nastawie to bede mogla piec w piatek?

moze dodac do maki i wody takiego kupnego zakwasu(mokry lub suchy) i wtedy szybciej pojdzie?

ten mokry jest w paczuszkach po 40g i pisze ze starcza na 500g maki :gruebel:

prosze o szybka odpowiedz :anbetung: